- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Pingvinfiókákat öl a klímaváltozás

Posted By The Explorer On 2014-02-03 @ 11:15 In Öko | No Comments

Az Argentínában élő Magellán-pingvinek fiókáinak pusztulásában jelentős szerepet játszik a klímaváltozás, derült ki egy huszonhét éve tartó kutatásból.

A világ legnagyobb Magellán-pingvin kolóniája a sivatagi körülményeket adó Punta Tombo-félszigeten él, az Atlanti-óceánba nyúló földdarabon minden évben mintegy 200 ezer pár pingvin fészkel szeptembertől februárig, hogy utódaikat kiköltsék.

A fiókákra azonban már kezdettől veszély leselkedik: túlságosan nagyok ahhoz, hogy a szüleik rájuk ülve melegen tartsák őket és túl fiatalok, hogy vízálló tollazatuk legyen. A fiatal pingvinek különösen sebezhetőek az eső miatt, és ha átáznak, általában el is pusztulnak. A fiókák a szélsőségesen meleg időjárási feltételeket sem bírják, mivel ők nem tudják lehűteni magukat a vízben, mint a felnőtt egyedek.

Az argentin félszigetről származó adatok legfrissebb elemzése szerint a klímaváltozás egyre nagyobb hatással van a fiatal példányok túlélésére. A tanulmány készítői szerint az éghajlati változékonyság jelentősen erősödött az elmúlt ötven évben, és emiatt sok fióka pusztult el.

A szakemberek szerint a pingvinek táplálékául szolgáló halak viselkedésének változása is hozzájárul a fiókák magas halálozási számaihoz. A vizsgált időszakban a felnőtt példányok egyre később érkeztek meg a fészkelőhelyre, mert a táplálékuk is egyre később jelent meg a területen.

A vizsgálatban résztvevő tudósok szerint minél később bújnak ki a fiókák a tojásból, annál valószínűbb, hogy még nagyon sebezhetőek lesznek a novemberben és decemberben érkező viharok idején.

 

Forrás: BBC News


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/02/03/pingvinfiokakat-ol-a-klimavaltozas/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.