Banff Mountain Film Festival World Tour 2014, Budapest

A hegyisportok szerelmesei, filmkészítők és filmrajongók gyűlnek össze minden év novemberében a Sziklás-hegység szívében az év eseményére, hogy megosszák egymással történeteiket a hegyifilmek legrangosabb nemzetközi versenyén. A filmfesztiválra egyaránt pályáznak amatőr filmesek és napjaink vezető kalandsportfilm készítő stúdiói. Az elmúlt évben a Banff zsűrije a 350 beérkezett pályázatból a 70 legjobb filmet választotta be a döntőbe. A kanadai Banff Mountain Film Festival legnépszerűbb, köztük a szakmai és közönségdíjas filmjeiből összeállított válogatást a világkörüli turné budapesti állomásán nézhetitek meg.

A mozivásznon hihetetlen sportteljesítmények, off-road hegyikerékpározás, brutális mászások és az elmúlt évek leglátványosabb repülései; hegymászó expedíciók izgalmas történetei, tapinthatóan valóságos sífilmek. Főszerepben a hegymászás élő legendái, világklasszis kajakosok és riderek, a BASE jump és wingsuit sport legkiválóbb képviselői és megszállott felfedezők.

2

Az Banff filmturné idei programja különösen dinamikus és gondolatébresztő felfedezése a hegyek világának.

A Legjobb Hegyi Filmnek járó díjjal jutalmazott ‘The Last Great Climb’ az egyik leglátványosabb és leginspirálóbb hegyifilm amit valaha készült. A film Leo Houlding, Sean Leary és Jason Pickles mászását dokumentálja Maud királyné földjén, az antarktiszi jégtakarót áttörő 2931 méter magas Ulvetanna Peak északkeleti gerincén.

4

A filmet, ami elnyerte a Banff Nagydíját és Közönségdíját is, mindenkinek látnia kell! A ‘North of the Sun’ című narratív dokumentumfilmben két norvég kalandjait követhetjük végig, akik úgy döntenek, hogy a hosszú és sötét telet a sarkköri szigetek egyik izolált öblében töltik és szörföznek az északi fényben. A távoli öbölnek van ugyanis egy féltve őrzött titka: itt érnek partot a világ talán legjobb hullámai…

A Legjobb Hegyisport Film díjjal jutalmazott ‘Heaven’s Gate’ című film Jeb Corliss elképesztő sportteljesítményének olyan izgalmas narratíváját adja, ami odaszegezi a nézőt a vászon elé. A Kínai Tianmen-hegység oldalában húzódó alig 30 méter átmérőjű természetes vájat világszerte a kalandvágyó wingsuit fanatikusok álma. Jeb Corliss 2011-ben egy helikopterből kiugorva repült keresztül ‘A Lyukon’.

Brett Rheeder goes over vert on the Frew Farm in Winton, New Zealand

Az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányát robbantotta ki amikor az Ueli Steck és Simone Moro párost megtámadta egy csapat mérges serpa, miközben új utat nyitottak Földünk legmagasabb és legzsúfoltabb hegyén. Az erősen naturalista ‘High Tension’ korábban soha nem látott felvételeket közöl a konfliktusról. A filmet, ami sorra viszi a pálmát a filmfesztiválokon a Legjobb Filmnek járó díjjal jutalmazták a Hegyi Kultúra kategóriában.

A Banff filmek témája széles, valami azonban összeköti őket: a kiemelkedő emberi teljesítmények, a kaland szelleme valamint a természeti és kulturális értékeink iránt érzett tisztelet.

3

A Banff vetítésein több filmből álló programok szerepelnek műsoron. Egy adott program központi elemét egy hosszabb dokumentumfilm jelenti, amit az outdoor sportok széles palettáját felvonultató rövidfilmek és legújabb
technikákkal készített videóklippek gyűjteménye egészít ki. Az így összeállított, másfél órás filmprogramok változatos és szórakoztató programot kínálnak a legkülönbözőbb ízlésű hegyisport- és filmrajongók számára is.

Ha kíváncsi vagy az év legizgalmasabb hegyifilmjeire, idén se hagyd ki a Banff vetítéseit a Corvin Moziban március 20-21-22-én!

Bővebb információ: www.banff.hu

banff