Koppenhága adja magát!

Vannak a világon olyan helyek, amelyeket igenis fel kell fedezni, el kell oda menni ahhoz, hogy rájöjjünk a nagyszerűségükre. Koppenhága éppen ilyen.

 

Hajlamosak vagyunk érdektelennek elkönyvelni olyan helyeket a nagyvilágban, amelyekről keveset tudunk. Mi a dánok fővárosával is így voltunk, azonban pozitívan kellett csalódnunk.

A nyugodt harmóniát árasztó Koppenhága a nagy, több milliós fővárosokkal ellentétben könnyen felfedezhető, biztonságos. Fekvése is különleges: a víz meghatározó, a város egyfajta hidat képez a kontinens és Skandinávia között.

Koppenhága felfedezéséhez talán a legkiválóbb választás a kerékpár. A legjobban úgy vegyülhetünk el a helyiek között, ha mi is biciklire ülünk. A dán nép rendkívül vendégszerető, és roppant elfogadó, legyen akármilyen származásunk, így kellemesen érezhetjük magunkat turistaként is.Panorama  Paar auf der Straße in Tondern_300dpi

A dánok életében feltűnően meghatározó szerepet játszik a vízpart, a Balti-tenger, ugyanis bárhol vagyunk, tizenöt percnyi sétánál sosincs messzebb. Mi, turisták a mediterránnak nem nevezhető időjárás miatt a hajókázás több formáját próbáltuk csupán, a helyiek azonban a legkisebb napfényt is kihasználják, hogy megmártózzanak a hűvös tengerben.

A vízpart az éjszakai életnek is teret ad, a parton nyüzsgő bárok és kávézók hívogatnak, tele vendégekkel. És ha már társasági élet, kihagyhatatlan a Tivoli, ez a város központjában 1843-ban megnyitott kis ékszerdoboz, amely azóta is lenyűgözi a látogatókat – és a dánokat is.

Ha nevezetességek megtekintésére vágyunk, sétáljunk le a királyi rezidenciától, az Amalienborg kastélytól a kikötőbe (Nyhavn), ami a térség fontos stratégiai és kereskedelmi központja volt, hatalmas hajóforgalommal. Érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat is, mégha a dán konyha nem is foglal el kitűnő helyet a világ gasztronómiai térképén. Az egyszerű szendvicsnek látszó Smorrebrod igazi kellemes meglepetést okozhat.

Amikor a várost végigjártuk, és a lenyűgöző látványért megmásztuk a városháza tornyának háromszáz lépcsőfokát is, vásárlásra adtuk a fejünket, ugyanis Koppenhágában gyakran adnak egymásnak randevút a világmárkák. Akár vintage vagy second hand üzletek garmadájában is megtalálhatjuk életünk fogását.

Felelősségünk teljes tudatában kijelenthetjük tehát, hogy Koppenhága remek hely: kikapcsol, feltölt, elvarázsol és magába bolondít.