- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Ökoturizmus, avagy a fapados természetjárás

Posted By Béki Virág On 2014-05-16 @ 00:00 In Öko | No Comments

Turizmus 2.0

Az ökoturizmus, mint fogalom a turizmus olyan formáját jelenti, mely során a látogatók felelősséget vállalnak az általuk bejárt természeti területek, illetve a jelen és múltbeli kulturális értékek megőrzéséért. A fenntartható idegenforgalom érdekében Magyarország is létrehozta saját fejlesztési stratégiáját.

A XX. század végére az ökológusok számára nyilvánvalóvá vált, hogy a turizmus, kíméletlen és kicsinyes megszállóként természeti kincseink pusztulását eredményezi, ami esetlegesen magának az ágazatnak is hátrányt jelenthet, hiszen turisztikai célpontok válnak a könnyelmű, felelősség hiányában szenvedő kirándulók és utazásszervezők áldozatává.

Nézzük tehát, mi is egy ökoturista fő motivációja és célja. A védett természeti és kulturális értékek felkeresése az elsődleges szempont, itt jönnek képbe a táj- és természetvédelmi területek. E felelősségteljes magatartás fokozódásának kézzel fogható bizonyítéka van, ugyanis az utóbbi időben a világ nemzeti parkjainak és egyéb védett területeinek száma gyarapodó tendenciát mutat, és ezek látogatottsága is folyamatosan növekszik.

Tisza-tó [1]A cél tehát gyönyörködni a tájban, s ez alatt megismerni minél közelebbről a hely flóráját és faunáját. Mindez történhet kerékpározás, gyalogos túrázás, sziklamászás, vagy lovaglás formájában, következésképp az ökoturizmus szoros kapcsolatban áll az aktív turizmussal is. Komplex gazdasági szerepét figyelembe véve abszolút pozitív irányba dönti a mérleget, már csak azért is, mert az ökoturisták tartózkodási ideje hosszabb az átlagosnál, és nem feltétlenül szezonhoz kötött, így jócskán hozzájárulnak az adott, helyi gazdaság fejlődéséhez.

Hazánkban is számos, a Natura 2000 által fenntartott természetvédelmi terület található, ami az Európai Unió által létrehozott ökológiai hálózat. Céljuk a biológiai sokféleség megőrzése és zöld irányelveket követő infrastruktúra kialakítása, hogy a helyi élővilág háborítatlan maradhasson.

Az ökoturizmus fejlesztése érdekében hozták létre 2010-ben „Az év ökoturisztikai létesítménye” című pályázatot hazánkban. A nyertesek közé tartozik többek között a tiszaörvényi Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény, a Tihanyi Levendula Látogatóközpont, és a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete is.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/05/16/okoturizmus-avagy-a-fapados-termeszetjaras/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/05/Tisza-tó.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.