- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Dubaj, a modern kori Eldorádó

Posted By Dormán Júlia On 2014-05-20 @ 00:00 In Ismerd meg! | No Comments

Dubaj szlogenje „minden egy helyen”, mások pedig a „legek” városának nevezik. Nemcsak néhány különlegesség, néhány stílus vagy kultúra lelhető fel ezen a helyen, hanem minden egyszerre. Találkozhatunk a modern világgal, ám a hajdani kereskedőváros hagyományait is megismerhetjük.

 

Korábban az arab félsziget kereskedelmi városaként ismerhettük a Perzsa-öböl déli partján fekvő Dubajt, melynek fő tevékenysége a halászat és a gyöngyhalászat volt. Az 1960-as években kezdődött meg átütő fejlődése, iparosodása az olaj felfedezésével. Mára Dubaj az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb, s egyben legnépesebb városa.

Dubai-01 [1]A városban dübörgő építkezések, fejlesztések visszhangja szinte mindenkihez eljutott. Dubaj szimbólumává vált az 1999-ben átadott, vitorlás hajót megformázó szállodaépület, a Burdzs al-Arab, mely a világ legmagasabb és legdrágább luxusszállodája. A felhőkarcolók sorából kitűnik a 2010-ben átadott Burdzs Kalifa (Kalifa-torony) is, a jelenleg legmagasabb épület a Földön. A Perzsa-öblöt mesterséges kikötőjével és szigeteivel hódította meg a város. A Dzsebel Ali Port szabadkikötő partjainál épült fel a Dzsebel Ali Pálma, egy pálma alakú, 5 km hosszan elterülő szigetcsoport. Északabbra, Dubaj belvárosának vonalában egy újabb mesterséges szigetegyüttest látogathatunk meg, a 200 szigetből álló világtérképet. Mindezek mellett a világ legnagyobb víz alatti szállodakomplexuma is készülőben van.

Az egykori kereskedőváros profilját megőrizve mára modern üzleti centrummá vált. Hatalmas bevásárlóközpontok, üzletek, piacok színesítik az utcákat. A Dubai Mall hatalmas méretű akváriumával kápráztatja el a látogatókat, a Mall of Emiratesben pedig sípályát alakítottak ki. A káprázatos bevásárlóközpontokon túl a helyi piacokra is érdemes ellátogatni. A piacok szabadtéri üzleteit szukoknak nevezik, legnépszerűbbek az aranyszuk, a fűszerszuk és a textilszuk. Ezek közös jellegzetessége, hogy a fizetendő összeget többnyire alkudozással lehet itt kiharcolni.

Dubajt sokan a „jövő városának” nevezik, ugyanakkor sétát tehetünk a múltba is. Aki szeretné megismerni, miből lett ez a varázslatos, már-már nem is valóságosnak tűnő bőség, felfedezheti azt az alapot, amire a modern kánaán épült. Az 1896-ból való uralkodói palotába (Sheikh Saed House) látogatók számára régi fényképek fedik fel, milyen volt Dubaj az olajkorszak előtt. A mellette fekvő múzeumfaluban aktívabban lehet részt venni a „múlt” felfedezésében: hagyományos építészeti stílusban épült házak között barangolhatunk, és akár tevegelhetünk is a helyszínen. Dubaj felfedezése egyet jelent a múltban és a jövőben tett kalandos utazással!

 

Képek: Archív


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/05/20/dubaj-a-modern-kori-eldorado/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/05/Dubai-01.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.