- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A világ legnagyobb távcsöve

Posted By Béki Virág On 2014-05-24 @ 22:26 In Tech | No Comments

Készülőben van a világ legnagyobb távcsöve, melynek pontos helyét a chilei Atacama-sivatagban jelölik ki júniusban, méghozzá a 3000 méteres Cerro Armazonas hegyen. Ahhoz, hogy a Föld hatalmas „szeme” elkészülhessen, le kell gyalulni a hegy tetejét, ami többek között tájvédelmi kérdéseket is felvet.

A jelenleg még csak gondolatban létező European Extremely Large Telescope (E-ELT) a Kanári-szigeteken üzemelő, 10,4 tükörátmérőjű Gran Telescopio Canarias-t fogja letaszítani trónjáról. Az E-ELT 42 méteresre tervezett átmérőjével csaknem négyszeres fölénnyel szárnyalja majd túl az aktuális első helyezettet. Ez azt jelenti, hogy több mint százszor érzékenyebb lenne 10 méteres társainál, a Canariasnál, és a hawaii Keck iker teleszkópoknál.

távcső2 [1]

Miért is van szükségünk a gigászi méretekkel bíró optikai eszközre? Az asztrofizikusok szerint a szerkezet jócskán növelné eddigi ismereteinket, főként az exobolygók, a szupernehéz fekete lyukak, a sötét anyag, és a Világegyetem energiájának nagy részét kitevő sötét energia tanulmányozását illetően, ám a sokak fantáziáját megmozgató Földön kívüli élet kutatása is a teleszkóp palettájára kerül majd.

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/05/24/a-vilag-legnagyobb-tavcsove/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/05/távcső2.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.