Baku: Ezeregyéjszaka a Kaszpi-tenger partján

A szovjet időkben Csipkerózsika álmát alvó azeri főváros a nemzeti függetlenség elnyerése után káprázatos tollazatú főnixmadárként éledt újjá. Baku alig két évtized alatt Dubai, Abu-Dzsabi és az emirátusok csillogó nagyvárosainak irigyelt konkurensévé nőtte ki magát. Szupermodern felhőkarcolók és sok évszázados mecsetek, világmárkákat kínáló luxusüzletek és a tradicionális bazár mind jól megférnek egymás mellett ebben a varázslatos, Ezeregyéjszaka hangulatú városban.

 

Sahok és cárok szorításában Maiden_tower_Baku_20060624

A város neve a sok évszázaddal ezelőtti perzsa befolyás emlékét őrzi. „Bad-kube” óperzsa nyelven ugyanis azt jelenti, hogy „a város, ahol a szelek fújnak”, utalva a téli hideg levegőt szállító északi szélre, a kharzira, valamint a nyári hónapokban száraz, perzselő forróságot hozó déli gilavarra. A már a prehistorikus időkben is lakott település a 12. századtól vált igazán fontossá, amikor I. Akhisztán sirvánsah a fővárosává tette. Baku történetében komoly szerepet játszott a perzsa Szafavida-dinasztia. I. Iszmáil sah 1501-ben elfoglalta a várost, és a perzsa uralom egészen 1722-ig fennmaradt. A rákövetkező évben a cár csapatai szállták meg Bakut, de az 1730-as években Nádir sah kiverte az oroszokat az országból. Az „orosz medve” azonban sohasem vesztette el az ország bekebelezésére irányuló étvágyát. I. Sándor cár alatt az orosz csapatok ismét megszállták Azerbajdzsánt, amely 1813-tól az Orosz Birodalom részévé vált. Azerbajdzsán az első világháború után, 1918-ban, a világ első polgári demokratikus berendezkedésű muszlim államaként önállósult, de 1920-ban a Szovjetunió ismét bekebelezte. Az ország csak 1991-ben, a Szovjetunió széthullásával nyerte vissza függetlenségét, ami a főváros fejlődésében is mérföldkőnek bizonyult.

Felhőkarcolók és minaretek árnyékában

Baku a maga 2 millió 300 ezres lélekszámával nemcsak Azerbajdzsán, hanem a Kaukázus és a Kaszpi-tenger térségének is a legnagyobb városa. A tengerbe nyúló Absheron-félszigeten fekvő főváros a varázslatos keleti és az ultramodern nyugati életérzés igen sajátos és izgalmas egyvelegét nyújtja. A meghatározó azeri lakosság mellett jelentősnek tekinthető az orosz, az örmény és a zsidó kissebség, amely nemcsak etnikailag, hanem kulturálisan is sokszínűvé teszi Bakut. A 12 közigazgatási kerületből álló főváros felfedezését a kiemelt műemléknek tekinthető sirváni sahok palotája által fémjelzett óvárosban érdemes elkezdenünk. A középkori eredetű A_0826_R02_SR_1097_1136_90városfallal körbekerített óvárosnak a Sirvansah tér és a Szűz-torony által határolt területe 2000-től az UNESCO világörökség részét alkotja. A monumentális Sirvánsah palota a 15. században épült, abban az időben, amikor Baku lett az ország fővárosa. A palotakomplexum legérdekesebb látnivalói a Divankhana-pavilon, a mauzóleum, a mecset, illetve a fürdő. Az óváros másik szimbólumát, a Szűz-toronyot a 12. században a kor híres építésze, Masud ibn Davud építette. Az őrtoronyként emelt épület érdekessége, hogy eredetileg a Kaszpi-tenger partján állt, de a későbbi évszázadok feltöltéseinek köszönhetően ma már egy széles park és közforgalmi út választja el a tengerparttól. A torony tetejéről remek körpanoráma nyílik a városra és a tengerre. A hamisítatlan keleti hangulatot árasztó óvárosban két karavánszerájt, több mecsetet és a szűk sikátorokban számos középkori épületet is megtekinthetünk. A perzsa, valamint török hatást tükröző mecsetek közül talán a Bibi-Heybat, a Muhhamad és a Taza Pir dzsámik a leglátványosabbak. Az óvárosi kézművesboltok mellett érdemes betérnünk a számtalan hangulatos étterem egyikébe is, hogy megízleljük a törökhöz hasonlóan igen fűszeres azeri konyha remekeit. Leghíresebb ételük a dogva, a spenótból és joghurtból kevert sajátos aromájú leves.

A hosszan elnyúló tengerparton a nyári hónapokban vidáman nyüzsgő élet zajlik. Májustól októberig kifejezetten meleg, strandolásra alkalmas idő jellemzi a fővárost. Az eső vagy a rossz idő esélye ilyenkor minimális, a nyári átlaghőmérséklet 27 Celsius-fok körüli. A gondozott parkokkal, elegáns yachtkikötőkkel övezett tengerparti korzó, a Baku Boulevard kiadós sétára csábítja az utazót. Ha szeretnénk megmártózni a Kaszpi-tenger hullámaiban, érdemes felkeresnünk a város két leghíresebb strandjának egyikét.