Mars One, a vörös bolygó terraformálása

A holland alapítású Mars One Projekt célja, hogy 2025-ben megkezdje a Mars bolygó kolonizálását. Korábban még nem járt ember a vörös bolygón, így sokak számára merésznek tűnhet az elhatározás.

A Mars One projekt felhívása szerint bármely földlakó jelentkezhetett a programba, ha elmúlt 18 éves. Akik Ray Bradburry Marsbéli krónikák című irományán nevelkedtek, vagy éppen gyermekkorukban arról álmodoztak, hogy űrhajósok lesznek, mind kérvényezhették részvételüket. A decemberi válogató során a szervezők a több mint 200.000 jelentkezőből 1058 személyt találtak alkalmasnak, a következő körig pedig 705 felfedező szellemű asztronauta-jelölt jutott.

A második rostán továbbjutó játékosoknak különböző szimulációkban kell helytállniuk, ahol a fizikai és emocionális képességeik tesztelése áll a középpontban. A tervek szerint egy valóságshow keretein belül követhetjük majd az „önjelölt marslakók” felkészítését, mellyel kapcsolatban már folynak az intézkedések. Ennek célja a projekt pénzügyi elősegítése, és persze az érdeklődök kíváncsiságának kielégítése is.