- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A schleswig-holsteini Watt-tenger: ember és természet szimbiózisa

Posted By The Explorer On 2014-06-03 @ 15:43 In Ismerd meg! | No Comments

Németország legészakabbi részén, az Elba-torkolatától a dán határig 2009 óta az UNESCO Világörökség részét képezi a schleswig-holsteini Watt-tenger bioszféra rezervátum. Az Északi-tenger ezen területébe torkollik három nagy német folyó: az Elba, a Weser és az Ems. A 4431 négyzetkilométernyi terület 68 százalékát állandóan a sós tengervíz mossa és tépázza. A Watt-tenger neve a holland wad szóból származik, amely iszapos lapályt jelent, ezért is nevezik a területet Hollandiában Waddenzeenek.

Maga a Watt-tenger teljes hossza mintegy 500 kilométer, összterülete pedig kb.
10 000 négyzetkilométert ölel fel. E páratlan szépségű természeti kincs a holland den Heldertől Németország északnyugati partjain át a dán Esbjergig húzódik, és a világ legnagyobb összefüggő árapálysíkságát alkotja, amelynek nagy része még ma is szinte érintetlen állapotában található. Ez egyike az utolsó olyan európai természetes területeknek, amely minden emberi beavatkozástól mentesen, „önállóan” képes fejlődni, formálódni és szűnős-szüntelen megváltozni, átalakulni és megújulni.

Azért, hogy ez a természetes állapot hosszú évszázadokig fennmaradhasson, összefogtak az Északi-tengernél lévő part menti települések, és egy közös nemzeti park létrehozásának gondolatával álltak elő. Így alakulhatott meg 1985-ben Hamburg városának hathatós közreműködésével a schleswig-holsteini, 1986-ban pedig a holland nemzeti park. A schleswig-holsteini Watt-tenger bioszféra rezervátumot 1990-ben azzal a céllal alapították meg, hogy megfigyelhetővé váljék az ember és természet példaértékű szimbiózisa. Ez a terület messze túlmutat a nemzeti park jelentőségén, hisz nemcsak az UNESCO Világörökség része, hanem az Európai Unió egyik kiemelten védett madárrezervátuma és nemzetközi jelentőségű vízi övezete is egyben. A kelet-fríz Memmert szigete már 1907 óta bejegyzett vadrezervátum. A tengerjárásnak kitett változatos partszakaszt joggal nevezhetjük Németország természeti ékességének. A nemzeti park számos területén hatóságilag tilos a motorcsónakok használata, az ipari jellegű lehalászás és a sérülékeny környezetet zavaró, bárminemű emberi beavatkozás.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/06/03/a-schleswig-holsteini-watt-tenger-ember-es-termeszet-szimbiozisa-2/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.