- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Externsteine, Németország szent szíve

Posted By The Explorer On 2014-06-05 @ 09:53 In History | No Comments

A „germán Stonehenge” a Föld egyik energiaközpontja. A néphagyomány szerint a köveket óriások emelték egyik napról a másikra, az ördög azonban felégette őket, groteszk formájuk a pokol lángjait szimbolizálja.

Az alsó-szászországi  Externsteine a kréta időszak végén, mintegy 70 millió évvel ezelőtt keletkezett, eredetileg sík terület volt, ám ekkor tektonikus mozgások következtében megemelkedett. Ma csupán öt sziklából áll a képződmény, a legmagasabb 37,5 méter magas. A bizarr formájú homokkő sziklák már a kőkorban is vonzották elődeinket, akik különös jelentőséget tulajdonítottak a helynek. Kultikus okokból kereshették fel a sziklákat, de valószínűleg védelmet is találtak a belsejükben kivájt barlangokban. Kovakövek, nyílhegyek, tűzrakóhelyek bizonyítják, hogy eleink már 12 ezer évvel ezelőtt is megfordultak itt.

Externsteine,_2 [1]

Externsteine egyes szikláinak oldalába lépcsőket vájtak, melyek falmélyedésekbe, kis lyukakba és emelvényekre vezetnek. Az északkeleti bejárat és a kamra két ablaka a nyári napforduló napkeltéje felé tekint, ezért a téma egyes kutatói, illetve az ezoterikusok feltételezik, hogy ez a kápolna a keresztény kor kezdete előtt a fénykultusz tiszteletére formálódott. Egy laikus kutató, az evangélikus teológus és plébános, Wilhelm Teudt azonban nem osztotta ezt az elméletet. Megállapította, hogy ez a hely része az Észak-Németországon áthaladó Heilige Liniének, azaz a szent vonalnak, ami egyben a szellemek útja is.

rock-190505_640 [2]

Teudt úgy vélte, hogy a kápolna felett régen kamrák és faépítmények álltak, ahonnan a Nap, a Hold és a bolygók mozgását lehetett tanulmányozni. Szerinte a főkamrát a korai „használói” avatási és tisztító szertartásaik színhelyévé választották, illetve csillagászati megfigyelések céljára is használták. A kápolna keleti vége kör alakú fülkét rejt, amelyben egy pilléroltár található. Közvetlenül efölött 50 centiméter átmérőjű, kör alakú ablak van, ahonnan – az erdő fölött – háborítatlan kilátás nyílik az égboltra. Az ablakból tökéletesen megfigyelhető a nyári napfordulókor a Nap- és a Holdkelte. Nem véletlen, hogy nemcsak a Walpurgis-éjen, hanem Szent Iván éjszakáján is tábort vernek itt sokan, és máglyát gyújtva, fáklyákkal világítva, táncolva, énekelve töltik az éjszakát. Az asztronómiai szempontból fontos megfigyelőhely másik érdekessége, hogy Externsteine ugyanazon a tengerszint feletti magasságon található, mint Stonehenge, sőt ugyanabba az irányba is tekint. Újabb geofizikai mérések is bizonyítják, hogy különösen erős sugárzás érzékelhető itt.

 

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/06/05/externsteine-nemetorszag-szent-szive-2/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/06/Externsteine_2.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/06/rock-190505_640.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.