- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A világ legnagyobb barlangja

Posted By Béki Virág On 2014-07-18 @ 09:01 In Felfedezetlen | No Comments

A vietnámi Quang Binh tartományban, a dzsungel mélyén rejtőzik az a barlang, amelyben akár egy felhőkarcoló is elférne. A gigászi méretű barlangban folyó csordogál, és miniatűr esőerdők burjánzanak mindenütt, ahol a sziklamennyezet beszakadt.

cken6MJ [1]

A Son Doongot, magyarul Hegyi Folyó nevű barlangot a helyiek már igen csak régóta ismerik, azonban tapasztalt barlangi hegymászók és kutatók csupán 2009 tavaszán ereszkedtek le először a járatba. Howard és Deb Limbert, az angol származású kutató házaspár először csak részben tudta bejárni a Hegyi Folyót, egy hatalmas kalcitfal állta útjukat. 2010 végén tértek vissza újra, immáron egy felkészült kutatócsoporttal, hogy a teljes barlangrendszert feltárják.

hang_son_doong_15 [2]

A közel 9 kilométer hosszú, helyenként 150 méter magas barlangnak nem csupán méretei egyedülállóak, hanem sokszínű növényvilágával is kiemelkedik, ugyanis sosem látott növényfajok nőnek a Son Doong sajátos környezetében. A barlang csupán a tapasztalt barlangászok számára válik megközelíthetővé, hiszen nincsen kiépítve a látogatók számára, így a Hegyi Folyó páratlan élővilága többnyire érintetlen marad a kíváncsi szellemű, olykor meggondolatlan kalandorok számára.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/07/18/a-vilag-legnagyobb-barlangja-2/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/07/cken6MJ.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/07/hang_son_doong_15.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.