Ljubljana, Európa zöld fővárosa

Ljubjana, Szlovénia fővárosa nyerte a 2016-os Európa zöld fővárosa címet, főként azzal, hogy különös figyelmet fordít polgárai környezettudatosságának növelésére. A címet minden évben egy európai város szerezheti meg, ha kiemelkedően teljesít az ökológiai fenntarthatóság terén.

A 2016-os címért 12 európai város „vetélkedett”. A döntés során meghatározó szempontként merült fel a klímaváltozás enyhítésének mértéke és az ahhoz való alkalmazkodás, a helyi közlekedés, a fenntartható földhasználatot alkalmazó városi zöld területek, a biodiverzitás, a levegőminőség, a zajszennyezés, a hulladékkezelés, valamint a víz- és energiagazdálkodás.  

ogled-kolo-1

A szlovén főváros integrált környezetkezelési programja a Vision 2025 elnevezésű fenntarthatósági stratégiája mellett megújult közlekedésének köszönhetően nyerte el a zsűri elismerését. Korábban személygépjárművek uralták közlekedési útvonalait, mostanra azonban egyre gyakrabban találkozunk a környezetkímélő alternatívákkal, tavaly pedig módosították a közlekedési szabályokat, amely korlátozza az autós forgalmat, és előnyben részesíti a gyalogosokat, a kerékpárosokat és a tömegközlekedést.