- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Elérte úti célját a Rosetta űrszonda

Posted By Béki Virág On 2014-08-11 @ 09:07 In Felfedezetlen | No Comments

Tíz év hosszas várakozás után az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta nevű űrszondája elérte a tervezett célpontot, a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstököst. Az űrszonda kamerája által készített első képeket egy kutatócsoport magyar tagja elemezte.

 A szondát 2004. március 2-án indította útjára egy Ariane–5 típusú, legerősebb európai hordozórakéta, melynek következtében a  Rosetta [1] több mint tíz évig repült a bolygók között. Közel 6,4 milliárd kilométert tett meg, és ötször is megkerülte a Napot. Háromszor a Föld, és egyszer a Mars mellett elhaladva a bolygók gravitációs lendítő hatását kihasználva indult tíz éven át tartó útjára.

A Rosettának sikerült 100 kilométerre megközelítenie az üstökösmagot, s közben OZIRIS nevű képfelvevő rendszerének köszönhetően folyamatos közvetítést nyújt, ami bárki által nyomon követhető az ESA honlapján.

A felvételeket Tóth Imre, űrkutató-csillagász, az MTA doktora vette szemügyre. A kutató a Földtől 6,4 milliárd kilométernyi távolságra fekvő üstökös geológiai adottságait figyelembe véve állapította meg, hogy mik lehetnének a landolás optimális helyszínei.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/08/11/elerte-uti-celjat-a-rosetta-urszonda/

URLs in this post:

[1] Rosetta: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.