- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Nálunk épült a világ első vízháza

Posted By Béki Virág On 2014-08-27 @ 08:27 In Ismerd meg! | No Comments

A világ első vízházát Kecskeméten mutatták be az érdeklődőknek. A folyadékpanel-rendszer fűtő- és hűtőtest is egyben, amely az épület teljes felületén tárolja a napenergiát, amit később aztán hasznosítani tud, így minden darabja napelemként is működik.

 Az innovatív konstrukciójú ház Gutai Mátyás építészmérnök találmányára épül. Az Európai Unió támogatásával már korábban is elkészítették az épületet, de most először tartottak olyan bemutatót, ahol a külföldön elő feltaláló személyesen is megjelent.

A vízház működésének alapját a falak külső és belső rétege, valamint a dupla üvegfelületek között több centiméter vastagságban áramló víz adja, illetve az épület padlója és mennyezete is vízzel van töltve. Gutai Mátyás sikeresen bebizonyította, hogy a hibrid szerkezetben egy beépített válaszadó képesség alakul ki. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a Föld felszínének 73 százalékát borító víz kiegyenlítő hatásához hasonlóan a ház elemeiben áramló víz is alkalmas erre, ezáltal növelve a hőmérsékleti komfortérzetet.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/08/27/nalunk-epult-a-vilag-elso-vizhaza/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.