- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Findhorn, a világhírű skót ökofalu

Posted By Béki Virág On 2014-09-17 @ 13:53 In Öko | No Comments

Findhorn egy aprócska félszigeten található, az Északi-tenger partján. Északról a tengerpart karolja át, érdekes mintázatú homokdűnéivel, csiszolt kövekkel borított partvonalával és tüskés bozótosaival.  A falut délnyugatról egy kisebb öböl határolja, amely több száz madárfajnak ad otthont.

findhorn_1 [1]

A közösség eredetileg a növénytermesztést helyezte előtérbe, azonban ma már élelmük kisebb részét termelik meg helyileg, hogy több szellemi táplálékot vehessenek magukhoz. Manapság a legnagyobb hangsúlyt a fizetős programokra, illetve workshopokra helyezik.  Ezeknek a kezdeményezéseknek köszönhetően a Findhorn ökofalu teljesen önfenntartó és független módon éli mindennapjait.

findhorn_3 [2]

A findhorni házakat az úgynevezett épületbiológia elve alapján építették, amely az ember és az épített környezet komplex kölcsönhatását vizsgálja. Az épületbiológia szerint a házakat harmadik bőrünknek kell tekintenünk, melynek anyagcseréjéért felelősséggel tartozunk.  A lakosok különös gondot fordítanak az alternatív energiaellátásra, a víz- és szennyvíztisztításra. A Living Machine névre keresztelt pálmaházuk biológiai folyamatok segítségével tisztítja a falu szennyvizét.

 


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2014/09/17/findhorn-a-vilaghiru-skot-okofalu-2/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/07/findhorn_1.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/07/findhorn_3.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.