Szélerőműfarmot épített ki Brazíliában a Honda

SÃO PAULO, Brazília, 2014. november 26. – Ünnepélyes keretek között megkezdte működését a Honda Energy do Brasil Ltda. (Honda Energy), a Honda szélenergia-hasznosításért felelős leányvállalata. A nagyszabású rendezvényen számos állami tisztségviselő és a helyi vezető is részt vett, ezzel is jelezve, milyen fontosak az ilyen jellegű létesítmények a környezet megóvása érdekében. 

A Honda mindent megtesz, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát, ezt bizonyítja, hogy a japán márka első autógyártóként kezdte meg a szélenergia kiaknázását a dél-amerikai országban. A Honda Energy nagyjából 100 millió brazil realból, azaz 32 millió euróból* építette ki a szélerőműfarmot, amely Xangri-lá városában, Rio Grande do Sul államban található, megközelítőleg ezer kilométernyire délre a Honda sumaréi (São Paulo) autógyárától. A Honda Energy a megújuló energiák népszerűsítésében is jelentős szerepet vállal a jövőben, ezzel is elősegítve a környezet megóvását a térségben.

 Maga az erőműfarm kilenc szélturbinát fog össze, s nem kevesebb, mint 95 000 MWh áramot termel évente, ami azonos az – évente 140 ezer járművet készítő – helyi Honda autógyár energiaszükségletével. Az alternatív energia felhasználásával évente körülbelül 2200 tonnával (!) csökkenthető a CO2-kibocsátás.

 Carlos Eigi, a Honda Energy do Brasil Ltda. elnöke elmondta:

„Mióta a Honda 1976-ban megkezdte üzleti tevékenységét Brazíliában, mindig együttműködtünk a helyi közösséggel, és arra törekedtünk, hogy minimálisra csökkentsük ökológiai lábnyomunkat a régióban. Nagyon boldog vagyok, hogy újabb jelentős lépést tettünk előre a megújuló energia kiaknázását illetően – a ma üzembe helyezett szélerőműfarm jelentősen mérsékeli majd az autógyártással járó károsanyag-kibocsátást. Emellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelem népszerűsítésére, ezt a célt szolgálja a Honda „Kék eget gyermekeinknek” szlogennel fémjelzett programja.”

A Honda célkitűzése, hogy globális CO2-kibocsátását 2020-ig harminc százalékkal csökkentse a 2000-ben mért szinthez viszonyítva. Ennek érdekében az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett, hogy az üzletmenet minden területén visszafogja az emissziót, kezdve gyártástól, egészen a beszállítói láncolatig.