Különleges sírlelet az angol apátságban

Oxfordi régészek az angliai Furness Apátság temetőjében egy apát érintetlen temetkezési helyére leltek, benne a páratlan régészeti jelentőségű pásztorbotjával és gyűrűjével. Ez az első érintetlen apátsír, amelyet a modern régészet korában találtak meg.

A Furness Apátság az angol kulturális örökség szerves része – 1123-ban építtette Blois-i István, aki később Anglia királya lett. Ez volt a második legjelentősebb és leggazdagabb apátság a középkori Angliában – ezt támasztja alá a most feltárt apát sírja is, amely mesés vagyonról és nagy egyházi jelentőségről árulkodik.

Az apátság falai romosan állnak 1537 óta, ekkor ugyanis VIII. Henrik elpusztíttatta a szent helyet. Az English Heritage támogatásában jelenleg egy nagyszabású felújítási projekt előkészítései folynak. Ennek köszönhető, hogy az Oxford Archaeology North független régésztársaság tagjait felkérték, hogy tárják fel az apátság területén található négy üreget, amelyekből kettő az egykori temetőben található. Csupán négy méterre a főoltártól megtalálták az apát érintetlen sírját, benne egy mesés gazdagságra utaló pásztorbottal és kitüntetett jelentőségről árulkodó, díszes gyűrűjével. A lelet többek között azért is különleges a régészek számára, mert az itt található sírok túlnyomó részét már a kutatók előtt sírrablók nyitották fel, így ez az első érintetlen apátsír, amelyet a modern régészet korában találtak meg. A területet ráadásul már átvizsgálták régészek a 19. század végén, így az Oxford Archaeology North kutatói a leletre egyáltalán nem számítottak.

Az apátot valószínűleg az 1150-es évek első felében temették el körülbelül 40-50 évesen. A pásztorbot felső része aranyozott rézből készült, és kígyót mintázó hurokban végződik. A hurok egy bibliai jelenetábrázolást fog közre: Mihály arkangyal éppen legyőzi a sárkányt. A pásztorbot fa részéből csupán egy kis darab maradt fenn, amelyet a réz közrefogott, valamint a sírban találtak néhány selyem és len anyagfoszlányt is, amely valószínűleg a bothoz tartozott, és azt a célt szolgálta, hogy az apát ne közvetlenül a fa anyagát fogja.

A gyűrű egy igazi drágakövet tartalmaz, valamint a kő mögött egy titkos rekeszt is, amely valószínűleg valamiféle szent ereklye tárolására szolgált. A gyűrű a korabeli apátok szokásaihoz képest feltűnően díszes, ami a férfi kitüntetett szerepét mutatja – ebben az időszakban még a gyűrű viseléséhez is külön királyi engedély kellett, egy ilyen ékszer birtoklását pedig biztosan csak egy nagy jelentőségű egyházfi engedhette meg magának. Ez is az apátság gazdagságát és jelentőségét bizonyítja.

A sírral kapcsolatos további vizsgálatok több évig tartanak majd, segítségükkel többet megtudhatunk a titokzatos, mesésen gazdag és nagyhatalmú apát sorsáról.

Forrás: The History Blog

Kapcsolódó cikkek:
Középkori freskó a zajtai templomban
Közérthetőbb nyelven jelenik meg a Károlyi-féle Szentírás
Európa legkorábbi hangszerét tárhatták fel Nagy-Britanniában
Interneten gyűjtenek pénzt egy angol ásatásra 
Azték mítoszokat mesélnek a kőfaragványok