- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Szuperhold az ISS-ről

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-05-10 @ 11:37 In Föld | No Comments

A fotósok nagy lendülettel dokumentálták a szombat éjjel ismét ránk köszöntő szuperholdat – köztük a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó André Kuipers is, aki a Föld mögött elbújó kísérőnket örökítette meg.

A szuperhold a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről kissé más látványt nyújt, mint a Földről, főleg akkor, ha fényének éppen bolygónk atmoszféráján kell átjutnia. André Kuipers asztronauta készítette ezt a lenyűgöző képet a Holdról, ahogy érdekes fényhatással eltűnik Földünk mögött.

A fénytörést az okozza, hogy a Hold alsó részének fénye áthatol az atmoszférán, a felső részének fénye pedig nem. Az atmoszférán átszűrődő fény erősen megtörik és lefelé görbül, így úgy tűnik, mintha kísérőnk kicsit „összement” volna.

[1]

Ez a kép a szuperholdat teljes pompájában, légköri fénytörés nélkül ábrázolja. Kísérőnk így gyönyörű, bár a fotó korántsem olyan különleges, mint az eltorzult szuperhold látványa.

Forrás: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
Szuperhold – tények és tévhitek [2]
A Vénusz hónapja a Polaris csillagvizsgálóban [3]
A Jupiter pokoli holdjának részletes térképe  [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/10/szuperhold-az-iss-rol/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/iss-supermoon2-zoom.jpg

[2] Szuperhold – tények és tévhitek: http://explorerworld.hu/2012/05/05/szuperhold-tenyek-es-tevhitek/

[3] A Vénusz hónapja a Polaris csillagvizsgálóban: http://explorerworld.hu/2012/05/05/a-venusz-honapja-a-polaris-csillagvizsgaloban/

[4] A Jupiter pokoli holdjának részletes térképe : http://explorerworld.hu/2012/04/17/a-jupiter-pokoli-holdjanak-reszletes-terkepe/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.