A Sea Shepherd kapitánya rács mögött

A Sea Shepherd radikális környezetvédelmi szervezet vezetője, Paul Watson rács mögé került Németországban. A kapitányt egy Costa Rica-i elfogatóparancs miatt börtönözték be.

Costa Ricában 2011 októberében adták ki azt az elfogatóparancsot, amely miatt Paul Watsont már harmadik napja tartják őrizetben. A közép-amerikai ország közvetlenül azután adott ki körözést a környezetvédő aktivista ellen, hogy a Cetfélék Kutatóintézete ( Institute for Cetacean Research, ICR) polgári pert indított a Sea Shepherd ellen az Egyesült Államokban.

A Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete (INTERPOL) kiadott egy közleményt, hogy nem tartják jogerősnek a Costa Rica-i elfogatóparancsot, mivel nem egyezik az általuk elfogadott jogszabályokkal és az INTERPOL alkotmányos szabályaival. A Sea Shepherd tagjai, élükön Watson kapitánnyal, abban reménykednek, hogy a német bíróság is erre az eredményre jut majd.

Ahogy a Sea Shepherd egyre sikeresebb környezetvédő akciókat szervez, egyre több ellenségre tesz szert – ennek eredménye az, hogy számos országban jogi perek indultak ellenük. A szervezet nem tudja pontosan, hogy Costa Ricában miért adtak ki a kapitány ellen elfogatóparancsot, de úgy gondolja, hogy valószínűleg a cápavadászatok elleni sikeres akciójuk “verhette ki a biztosítékot”.

A Sea Shepherd honlapján arra kéri a velük szimpatizáló környezetvédőket, hogy írjanak petíciót a német hatóságoknak, különösen az igazságügyi miniszternek, Sabine Leutheusser-Schnarrenbergernek – tudassák vele, hogy a letartóztatási parancsot poitikai okokból adták ki, és hogy a német kormány helytelenül teszi, ha együttműködik a Costa Ricai hatóságokkal.

Ha Ti is segíteni akartok a kapitánynak,kattintsatok ide, és írjatok levelet a német igazságügyi miniszternek! A nemzetközi összefogás segíthet a letartóztatási parancs hatályon kívül helyezésében.

Kapcsolódó cikkek:
A Sea Shepherd a delfinekért
Japán a bálnavadászat támogatására használja a földrengés után kapott pénzeket
Veszélyben a Sea Shepherd zászlóshajója