Jetiszőrök genetikai vizsgálata

Az Oxfordi Egyetem kutatói egyedülálló vállalkozásba kezdtek: elhatározták, hogy fegyverszünetet kötnek a kriptozoológusokkal, és az általuk valósnak, a tudomány által pedig kitaláltnak vélt lények létezésére utaló bizonyítékokat genetikai vizsgálatoknak vetik alá.

A kriptozoológusok bizonyítékai

Ezzel a kutatással az Oxfordi Egyetem kutatói, a zoológiai múzeum dolgozói, Bryan Sykes és Michel Sartori, akik a vizsgálatot vezetik majd, azt remélik, hogy be tudják bizonyítani a kriptozoológusoknak, hogy a tudósok foglalkoznak a munkájukkal. „Arra invitáljuk a kriptozoológusokat, hogy mutassanak valamiféle bizonyítékot az állatok létezésére, és ne csak arra panaszkodjanak, hogy a tudomány nem fogadja el a teóriáikat” – nyilatkozta Bryan Sykes.

Sykes nem bízik abban, hogy találnak bármiféle bizonyítékot a jeti létezésére, de nyíltan áll a témához, és reméli, hogy a beküldött minták közül legalább 20-at azonosítani tudnak majd. Emellett kifejezetten örülne, ha sikerülne eddig nem ismert állatfajokat felfedezni.

1967-ben Roger Patterson és Robert Gimlin azt állították, hogy sikerült filmre venniük a jetit - később kiderült, hogy az egyik barátjukat öltöztették be

„Nagyszerű volna, ha egy vagy több mintáról kiderülne, hogy eddig ismeretlen fajhoz tartozik, talán főemlőshöz, esetleg akár emberszabásúhoz is” – nyilatkozta Sykes a LiveScience tudományos portálnak. A kutató olyan emberelődökre is gondol, mint például a Neandervölgyiek vagy a Gyenyiszovai ember – az utóbbi maradványait csupán 2008-ban fedezték fel az Altaj vidéki Gyenyiszova-barlangban. Az egyetlen ujjperecből álló leletről a mitokondriális DNS elemzése alapján 2010-ben jelentették be, hogy az egy eddig ismeretlen emberféléhez tartozik. Az az egyed, amelynek maradványát megvizsgálták, 41 000 évvel ezelőtt élt, amikor a környéken a neandervölgyi ember, valamint a modern ember csoportjai is laktak. „Ez egy optimális eredmény lenne” – tette hozzá Sykes.

A modern, a neandervölgyi és a gyenyiszovai ember koponyája

A projektet a Oxford-Lausanne Collateral Hominid Project (Oxford-Lausanne Kiegészítő Hominid Projekt) névre keresztelték.

A jeti

A jetit (Bigfoot, orang pendek, jeren, yowies, gogote stb.) már 1832-ben „felfedezték”: ekkor készített A Bengáli Ázsia-társaság Lapja (Journal of the Asiatic society of Bengal) egy beszámolót az első észlelésről. A szőrös, emberféle szörnyet B. H. Hodgson bennszülött kísérői látták Észak-Nepálban – a kalandor maga nem találkozott vele.

1889-ben egy brit tiszt (L. A. Waddell) hatalmas lábnyomokat talált a hóban Szikkim (India) területén, egy hegyen. A helyiek úgy informálták, hogy a nyomok egy félelmetes, emberszerű lényhez, a Ye-tihez tartoznak, amely esetenként embereket is eszik. Ugyanitt, Szikkim tartományban 1914-ben is találkoztak a jetivel – igaz, J.R.P. Grent brit erdészeti katonatiszt nem a kriptidet, hanem csupán a lábnyomait látta.

Sir Eric Shipton expedíciójának felvételei az állítólagos jeti-lábnyomokról

A következő, nagyobb port kavart észlelés 1913-ban történt, amikor kínai vadászok egy csoportja állítólag megsebesített és elfogott egy emberszerű lényt, amelyet a helyiek csak „havasi embernek” hívtak. Öt hónapig tartották fogva, majd a kriptid elpusztult – dokumentáció nem készült róla. A jellemzések szerint fekete, majomszerű arca, hatalmas teste volt, amit ezüstös hosszú szőr borított. Kezei és lábai emberszerűek voltak.

Három Mount Everest-expedíció is jelentést tett arról, hogy a hegyen hatalmas, szőrös alakokat láttak, akik elmenekültek, mire odaértek. 1921-ben, 1923-ban és 1936-ban a Howard-Bury, Alan Cameron, majd H. W. Tilman hegymászók vezette expedíció figyelte meg a rejtélyes kriptideket, akiknek csupán a lábnyomait sikerült dokumentálni.

1953-ban Sir Edmund Hillary a Mount Everestre tett expedíciója során több nepáli buddhista kolostorban is hallott a lényről. A szerzetesek több festményt és a jetinek tulajdonított relikviát (például levágott kezet) mutattak neki. Az igazi jeti-mánia azonban ez előtt két évvel, 1951-ben robbant ki, amikor a brit hegymászó, Eric Shipton tért vissza a Mount Everestről, táskájában számos fotóval a szörny lábnyomairól.

Illusztráció a jetiről

Az észlelések azonban nem értek véget 1953-ban: egészen a mai napig érkeznek újabb jelentések arról, hogy látták a kriptidet és/vagy nyomait, de bizonyítékot még most sem sikerült találni létezésére.

Jetiszőrök genetikai vizsgálat alatt

Sykes és csapata nem szeretné, ha azonnal megrohanná őket a jeti szőrével és Loch Ness-i szörny pikkelyeivel telepakolt dobozok, ezért előzetes szűrést alkalmaznak az állítólagos bizonyítékok kiszűrésére. Azoknak, akik úgy gondolják, hogy birtokában vannak ilyen, DNS alapján azonosítható dolognak, összefoglaló esszét kell írniuk róla, akár fotókkal is illusztrálva – ezek közül válogatja ki a kutatócsoport azokat, amelyek ígéretesnek tűnnek.

„Mint akadémikus, vannak aggályaim a kutatással kapcsolatban, de a genetikai vizsgálatok pontosak, és nem lehet meghamisítani őket” – nyilatkozta Sykes. –„Így nem kell olyan helyzetbe hoznom magamat, amikor el kell döntenem, hogy hiszek-e vagy sem ezen állatok létezésében.”

Illusztráció a jetiről

A projekt begyűjtéses része szeptemberben indul majd, az elemzést a kutatók novemberben kezdik meg. Az eredményeket a kutatás befejezése után egy szaklapban publikálják a projekt vezetői.

„Számos olyan kutatásom volt a karrierem során, amely az indulásnál butaságnak tűnt, mégis lenyűgöző eredmények születtek belőle” – magyarázza Sykes. –„Amikor elhatároztam, hogy ősi emberi maradványok DNS-ét fogom tanulmányozni, úgy éreztem, hogy soha nem fog összejönni a dolog.” Erről a sikeres kutatásról a Nature lapjain publikálhatott 1989-ben.

Forrás: LiveScience

Kapcsolódó cikkek:
Online a gyenyiszovai ősember
Az orang pendek legendája
Ősemberek lakmároztak a mamutból
Ötzivel mégsem egy gyilkos nyílvessző végzett?