Megkövesedett élet

A „legportugálabb” falunak választott település a hegyekben elrejtve különleges építészeti megoldásáról híres.

Sokszor láthattuk már földbe csapódott meteoritok és az általuk hagyott kráterek képeit. A portugál falu, Monsanto fotóiban gyönyörködve az az érzésünk támadhat, hogy egy hasonló égi szikladarab lepte meg a lakókat.

A sorrend azonban ebben az esetben fordított: először voltak a kövek, és csak utána épült köréjük a település. Így a katasztrófaturizmus tragédia híján elmaradt, cserében egy kreatív módon felépült falut láthatnak az idelátogatók.

Az élénkzöld hegyoldalra, masszív sziklák közé épült portugál település már a múlt században is kiemelt figyelmet kapott. 1938-ban egy országos versenyen a „legportugálabb portugál falu” címet adományozták neki. Ettől az időszaktól kezdve a területen újonnan épülő házaknak rengeteg kinézeti kötöttségnek kell megfelelniük, hogy megmaradjon a falu egységes kinézete és varázsa.

Monsanto a körbeépített szikláival többek között azt is bizonyítja, hogy az ezer éve épült falu lakói mindig is élen jártak a helykihasználás gyakorlatában. Nem érezték szükségét a rombolásnak azért, hogy valami újat építhessenek fel.

Ehelyett a beépített sziklákkal és az őket körülvevő környezettel elérték, hogy gyakorlati szinten is állandóan kapcsolatban legyenek a természettel.

Írta: Szakszon RékaKultúrpart
Fotók: Inthralld 

Kapcsolódó cikkek:
Szürreális hotel Berlinben
Két éj a tengerfenéken
Az öt legkülönlegesebb ökováros
Dzsungelhangulat Párizsban