- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Még nagyobb veszélyben a trópusi biodiverzitás

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-07-31 @ 09:28 In Föld | No Comments

A Nature folyóiratban a héten publikált tanulmány, amely több mint 200 kutató munkáját összegzi a világ minden tájáról, szomorú eredményt közöl: a trópusi biodiverzitás fenntartását nagyobb veszély fenyegeti napjainkban, mint eddig valaha.

A világ legtöbb trópusi országa kemény harcot vív a természetes biodiverzitás fenntartásáért – derül ki a tanulmányból, amelyet több mint 200 kutató munkájának összegzéseként publikáltak a Nature tudományos folyóiratban. „Ezek a területek tulajdonképpen a biológiai sokféleség mentőbárkái. Sok bárka azonban süllyedni látszik, annak ellenére, hogy ők a legnagyobb reményünk a csodálatos trópusi ökoszisztéma megőrzésére” – nyilatkozta William Laurance, a cairnsi James Cook Egyetem professzora.

Laurance és csapata – amelynek tagja volt több kutató a Wildlife Conservation Societytől is – több mint 30 különböző állatot és növényt tanulmányoztak Amerika, Ázsia és Afrika védett területein, a fáktól a pillangókon keresztül egészen a főemlősökig.

[1]

Fiatal zöld leguán Panamában (Fotó: Christian Ziegler, Smithsonian Tropical Research Institute)

Azt vizsgálták, hogy hogyan változott ezeknek az állat-és növényfajoknak a száma az elmúlt harminc évben, figyelembe véve a védett területet érő környezeti és természeti változásokat is. Arra az eredményre jutottak, hogy bár a védett területek nagy része tesz erőfeszítéseket azért, hogy megvédje az erdőit, több mint felének nehézséget jelent fenntartani a biodiverzitást.

„Az igazán ijesztő dolog az érintett fajok sokfélesége” – magyarázza Carolina Useche a Humboldt Intézettől. –„Nem csupán néhány faj kerül veszélybe, a védett területeken rengeteg állatfaj populációja csökkent.”

A populáció csökkenése megfigyelhető a nagytestű ragadozóknál, a főemlősöknél, különböző fafajoknál és a folyókban élő halaknál és kétéltűeknél is. A kutatók megállapították, hogy a védett területek küzdelmét hátráltatja az illegális favágók, vadászok és telepesek elterjedése.

„Elengedhetetlen, hogy jól védett körzeteket állítsunk fel a biodiverzitás megvédése érdekében” – nyilatkozta dr. Fiona Maisels a WCS-től. –„Ezen területek fenntartásában nagy szerepe van a parkok személyzetének.”

[2]

Egy fiatal elefánt koponyája (Fotó: Ralph Buij)

„A vizsgált területek 85%-a veszített erdőterületéből az elmúlt 30 évben” – magyarázza dr. Kadiri Serge Bobo, a kameruni Dschangi Egyetem kutatója. –„Csak két százalékuk esetében nőtt az erdőtakaró.”

A kutatók úgy gondolják, hogy ezeket a területeket jobban kéne védeni – ez a védelem pedig külső és belső veszélyekre is vonatkozik.

Fotók: Christian Ziegler, Ralph Buij

Kapcsolódó cikkek:
A természet dallama [3]
Páratlan részletességgel térképezték fel az Amazonas esőerdejét [4]
Felülvizsgálták a Vörös Listát [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/31/meg-nagyobb-veszelyben-a-tropusi-biodiverzitas/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/1-Laurance-image4.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/2-Laurance-image6.jpg

[3] A természet dallama: http://explorerworld.hu/2012/02/08/a-termeszet-dallama/

[4] Páratlan részletességgel térképezték fel az Amazonas esőerdejét: http://explorerworld.hu/2012/01/31/peldatlan-reszletesseggel-terkepeztek-fel-az-amazonas-esoerdejet/

[5] Felülvizsgálták a Vörös Listát: http://explorerworld.hu/2011/12/20/felulvizsgaltak-a-voros-listat/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.