Barokk elfoglaltságok a zirci apátsági majorban

Újra megelevenedik szombaton a zirci ciszterci apátság barokk majorja: régi mesterségekkel, foglalkozásokkal, a dolgos nap végén barokk ételekkel, énekszóval várják az érdeklődőket.

Akli major udvara augusztusban négy héten keresztül a hagyományos szombati piacok keretében barokk “játszótérré” alakul. Az eseménysorozat lényege, hogy megjelenítsenek valamit a major XVIII. századi (újjá)születésének korából – közölte az MTI-vel Vajda Eszter, a major vezetője.

Hozzátette: a játékok fénypontja szombaton lesz, amikor délelőtt a piacot a szokásos rend szerint tartják meg és számos programmal “fűszerezik”: lesz például sajtkészítés, méhészet, kovácsolás, ékszerkészítés, foltvarrás, a gyerekek pedig kedvükre rajzolhatnak. Barokk zene tölti be az udvart, miközben a gyerekek pónin lovagolhatnak, a felnőttek rokkán és orsón fonhatnak, barokk minták alapján díszíthetnek mézeskalácsot vagy festhetnek arcot.

Este hattól éjfélig éjszakai piacot tartanak a majorban. Szombatra elkészül a foltvarrók által négy héten át készített “apát úr barokk abrosza”, ezzel terítik le az asztalt, amelyet az egész nap közösen készített barokk virág- és gyümölcskompozíciókkal díszítenek. A lakomához barokk ételek készülnek, majd táncházba várják a vendégeket. Aki teheti, barokk ruhában jelenjen meg – kérik a szervezők.

Forrás: MTI
Főkép: Frans Snyders - Gyümölcs- és zöldségpiac

Kapcsolódó cikkek:
Török estet tartanak a füleki várban
Négyszáz amatőr és profi csillagászt várnak a távcsöves találkozóra
Szeptember közepéig lesz látható a Titanic 100 kiállítás