- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Halevő repülő dinoszaurusz maradványait tárták fel Németországban

Posted By The Explorer On 2012-08-30 @ 14:29 In Föld | No Comments

Halevő repülő dinoszaurusz százötvenötmillió éves fosszíliáit tárták fel Bajorországban, Bamberg közelében.

Az őshüllő maradványait a wattendorfi lelőhelyen tárták fel, ahol 2004 óta az üledékes kőzetekből cápák, teknősök, halak, csigák és krokodilok fosszíliái kerültek elő, összesen ötezer darab – olvasható a The Local [1] angol nyelvű német lap online kiadásában.

“Rendkívül ritka leletről van szó” – nyilatkozta Eberhard Frey, a Karlsruhei Természettudományos Múzeum pteroszaurusz-szakértője a dinoszauruszról, amely eddig még nem kapott nevet.

Ismertetése szerint rendkívül hosszú “karokkal” rendelkezett, az alsó végtagjai pedig olyanok voltak, mintha az őshüllő gólyalábakon közlekedett volna. A paleontológus szerint a hosszú lábak vélhetően előnyt jelenthettek a dinoszaurusznak, amikor a vízben gázolt.

Akkora volt, mint egy varjú, a szárnyai fesztávolsága azonban elérte a 120 centimétert. Tudott repülni, de testét nem tollak, hanem drótszerű sörte borította, és nem madár, hanem repülő őshüllő, pteroszaurusz volt.

“Ez a legősibb pteroszaurusz, amely a térségben előkerült” – hangsúlyozta Matthias Mäuser, a Bambergi Természettudományos Múzeum igazgatója, akinek reményei szerint a lelet segít megérteni, hogy miként fejlődtek ki a későbbi, akár tízméteres szárnyfesztávolságot elérő repülő őshüllők.

A fura szerzet hosszú, flamingószerű csőrrel rendelkezett, amelyben 400 hosszú, tompa fog sorakozott. Matthias Mäuser szerint a fogak arra szolgáltak, hogy “kiszűrje” az apró halakat, rákocskákat és egyéb táplálékot a vízből. A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a repülő őshüllő utolsó vacsorájának a hal volt a főfogása.

A leletet a Bambergi Természettudományos Múzeum időszaki kiállításán mutatják be.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Nagy dinoszaurusz lelőhelyet tárnak fel Spanyolországban [2]
Mamutcsontokat találtak egy iowai család hátsókertjében [3]
Az új bakonyi őshüllőfajt a Trabantról nevezték el [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/30/halevo-repulo-dinoszaurusz-maradvanyait-tartak-fel-nemetorszagban/

URLs in this post:

[1] The Local: http://www.thelocal.de/sci-tech/20120824-44563.html

[2] Nagy dinoszaurusz lelőhelyet tárnak fel Spanyolországban: http://explorerworld.hu/2012/07/21/nagy-dinoszaurusz-lelohelyet-tarnak-fel-spanyolorszagban/

[3] Mamutcsontokat találtak egy iowai család hátsókertjében: http://explorerworld.hu/2012/07/18/mamut-csontokat-talaltak-egy-iowai-csalad-hatsokertjeben/

[4] Az új bakonyi őshüllőfajt a Trabantról nevezték el: http://explorerworld.hu/2012/07/16/az-uj-bakonyi-oshullofajt-a-trabantrol-neveztek-el/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.