Diákok kísérleteit közvetíti élőben az űrből a YouTube

Élőben fogja közvetíteni az űrből a YouTube két amerikai és egy egyiptomi diák kísérletét, mellyel megnyerték a YouTube Space Lab elnevezésű nemzetközi tudományos diákversenyt.

A diákok feladata az volt, hogy tervezzenek olyan kísérletet, melyet az űrben is végre lehet hajtani. A több fordulóból álló megmérettetés két győztes pályamű kiválasztásával zárult ( “Can you teach an old spider new tricks?” és “Could alien superbugs cure disease on Earth?”).

A nyertes kísérleteket a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai fogják bemutatni szeptember 13-án, csütörtökön, magyar idő szerint 14.30-tól. A 40 perces élő közvetítést több mint 400 km-rel a Föld fölül, a Nemzetközi Űrállomásról fogják sugározni. A műsor elején a nézők beszélgetést láthatnak a győztes diákokkal és néhány különleges meghívottal, akiket a Google+ Hangouts – a Google+ csoportos videochat eszköze – fog összekötni egymással. Ezt követően fogják kapcsolni a Nemzetközi Űrállomást, ahol Sunita Williams amerikai űrhajós fogja bemutatni a győztes kísérleteket. A közvetítést a verseny hivatalos YouTube csatornáján bárki élőben követheti.

A versenyen a diákok egyénileg és csapatban is indulhattak. A YouTube Space Lab döntőjébe, tehát világszerte a legjobb 60 pályázó közé 3 magyar diák is bekerült, ketten közülük csapatként neveztek.

Kapcsolódó cikkek:
Döntőbe jutottak a magyar diákok a YouTube Space Lab versenyében
Ahogy a Hold az ISS-ről látszik
Black Eyed Peas szól a Marsról