Lakatlan szigetek a világ minden táján

Úgy gondolnánk, az ember lassanként az egész bolygót benépesíti és uralma alá hajtja. Számtalan, egykor lakatlan sziget vált mára turistaparadicsommá – Földünk azonban még most is rejt érintetlen területeket, melyek a tenger hullámaitól körülölelve fekszenek, magányosan és titokzatosan.

Auckland-szigetek

A szigetcsoport Új-Zélandtól délkeletre fekszik. Az itt található Enderby-szigeten a régészek polinéz település nyomaira bukkantak, mely valószínűleg a 13. századig nyúlik vissza – ez az eddig felfedezett legdélebbi város, melyet polinézek laktak. A néptelen szigetre 1806-ban talált rá újfent egy bálnavadász hajó – a terület teljes mértékben kihalt volt.

A sziklás partszakasz több hajó számára végzetesnek bizonyult. Számos megdöbbentő történet kering a szigettel kapcsolatban. Az egyik az Invercauld esete: a 25 fős legénységből 19-en értek partot, de az elkövetkezendő heteket csupán 3 ember élte túl, akik végül kannibalizmusra kényszerültek.

Mu Ko Ang Thong

Ang Thong körülbelül annyit tesz „egy tál arany”, míg a Mu Ko egyszerűen szigetcsoportot jelent. A Thai-öböl gyöngyszeme mintegy 40 szigetből áll, melyeket nagyobbrészt trópusi erdők borítanak, máshol pedig vad és bizarr formákat öltő sziklaszirtek magasodnak a hullámok fölé. A közelben található Koh Samui-ról gyakran látogatnak át a turisták a fehér homokos tengerpartra, vagy épp a sekély korallzátonyokhoz. Az összes sziget lakatlan, Koh Paulay kivételével – itt tengeri cigányok élnek, akik még mindig kizárólag a halászatból tartják fenn magukat.

Ball’s Pyramid

A Csendes-óceánon, a Lord Howe-szigetektől 20 kilométerre délkeleti irányban fekszik az562 métermagas kiugró sziklasziget, a Ball’s Pyramid. Hétmillió évvel ezelőtt egy vulkán állt a helyén, ennek maradványait láthatjuk most. Elsőként 1965-ben hódították meg a csúcsot ausztrál hegymászók. Nem sokkal ezután a Ball’s Pyramidon felfedezték a kihaltnak hitt Lord Howe-szigeti botsáska megmaradt – alig 30 egyedből álló – populációját. Érdekesség, hogy a legritkábbnak tartott rovar Ausztrálián kívül egyedül a budapesti állatkertben található meg.

Kókusz-sziget

A Costa Rica partjaitól 480 kilométerre fekvő dzsungel borította sziget nagyrészt ma is lakatlan. A turisták kizárólag hivatalos engedéllyel léphetnek a partra, csupán a vadőrök élhetnek szabadon a területen. A Kókusz-sziget kedvelt búvárhely, ám sokan azért látogatják meg, hogy kincskeresésbe fogjanak – állítólag számos legendás 19. századi kalózzsákmány van elrejtve a területen. A mendemonda szerint Benito Bonito is itt ásta el Lima kirablása után a piszkos eszközökkel megszerzett inka aranyakat.

Phoenix-szigetek

A Csendes-óceán közepén fekvő elszigetelt terület gazdag és érintetlen ökoszisztémával rendelkezik. Nyolc atoll is található itt (korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget). A térség híres sokszínű madárvilágáról. A Kiribati Köztársaság kormánya 2008-ban hivatalosan is védettnek nyilvánította a területet és a környező vizeket, így ez lett a világ legnagyobb védett tengeri régiója.

Mamanuca-szigetek

 

A Fidzsi-szigetek tagja vulkanikus képződmény, s mintegy 20 szigetből áll. A fehér homokos strandok és a gyönyörűen kialakított üdülőhelyek miatt Fidzsi legnépszerűbb turistaközpontjaként tartják számon. Számos része lakatlan, ugyanis nem mindenhol található természetes vízforrás. A leghíresebb az apró Monuriki-szigetcsoport, itt forgatták 2000-ben a Számkivetett című filmet.

Tetepare-sziget

A Salamon-szigetek ezen része egyben a Csendes-óceán déli térségének legnagyobb lakatlan szigete, melyet buja síkvidéki esőerdők borítanak és gyönyörű korallzátonyok öveznek. Hajdani lakosai szétszórtan éltek a területen, s önálló nyelvet beszéltek. Máig ismeretlen okokból a hely 200 évvel ezelőtt elnéptelenedett, az itt élők leszármazottai pedig a Salamon-szigetek más régióiban telepedtek le. Tetepare védelmében létrehoztak egy szervezetet, mely segít megőrizni azt eredeti állapotában, azonban turistaként bárki meglátogathatja a szigetet.

Maldív-szigetek

26 korallzátony és 1190 sziget alkotja a páratlan szépségű Maldív-szigeteket. Csupán 200-ra tehető a lakott térségek száma, s mindössze 5 sziget esetében emelkedik 3000-nél magasabbra a népesség. Malé, a túlzsúfolt főváros ad otthont a populáció 26 százalékának. A szigetek összességének 88 százaléka működik üdülőhelyként, a többi lakatlan.

Aldabra-szigetek

Az Indiai-óceánon található három kisebb szigetből álló Aldabra 1100 kilométerre fekszik Mahé-tól, a Seychelle-szigetek legnagyobbikától. Kiritimati után ez a második leghatalmasabb atoll a Földön. Az elszigeteltség és a nehézkes megközelíthetőség miatt Aldabra lényegében érintetlen – talán ennek is köszönhető, hogy rendkívül színes állatvilággal büszkélkedhet.

152 000 óriásteknős él itt – ez a világ legnagyobb hüllőpopulációjának mondható. A teknősök száz, vagy akár még több évet is megérnek, így a leghosszabb élettartammal rendelkező állatok közé tartoznak. A sziget és környéke kókuszrákok, pörölycápák, manta ráják, barrakudák és több teknősfaj otthona.

Rock Islands

A Rock Islands egykori korallzátonyok maradványa Palau déli területein. A 250-300 apró mészkősziget legtöbbje lakatlan, és tengerpartjairól, kéklő lagúnáiról valamint sajátos alakjáról híres. Itt található az egyedülálló Medúza tó, ahol bárki biztonságosan úszkálhat a – rendhagyó módon – ártalmatlan csalánozók között. A meseszép Rock Islands idén nyáron felkerült az UNESCO Világörökségi listájára.

Forrás: Touropia

Kapcsolódó cikkeink:
Újabb ikonikus épület Londonban
Taman Negara, a legősibb dzsungel
A legfurcsább szobrok