Megnyitották a szakkarai Szerapeumot

A Szerapeumot, az Ápisz-bikák végső nyughelyét, valamint egy masztabasírt nyitottak meg a látogatók előtt a Kairótól 20 kilométerre délre fekvő szakkarai nekropoliszban.

A Szerapeumot Kr.e. 1400 táján hozták létre Szakkarában, itt temették el a mumifikált Ápisz-bikákat, 1851-ben tárta fel Auguste Mariette francia régész és egyiptológus. Az Ápisz-bikák végső nyughelyét 2001-ben zárták be vízbeszivárgás és földmozgások miatt, a restaurálásra 12 millió egyiptomi fontot (432 millió forintot) költöttek. A projekt keretében megerősítették a falakat, modernizálták a világítást, a szellőző és a biztonsági rendszert – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában és az Al Arabiya News honlapon.

A látogatók végigjárhatják a hatalmas földalatti galériákat, ahol 30 sír található, valamint sztélék, amelyek feliratai elárulják, hogy mely uralkodók alatt éltek a szent bikák. A sírköveket a restaurálás során fémrudakkal erősítették meg.

A szakkarai nekropolisz “Sírok utcájában” megnyitották a látogatók előtt Ahethotep vezír és fia, Ptahhotep masztabáját. A vezír és fia az V. dinasztia (Kr.e. 2498-2345) uralkodásának vége felé, Dzsedkaré (Kr.e. 1414-2375) és Unisz (2375 – 2345) fáraók uralkodása alatt élt.

A bika képében ábrázolt Ápisz Ozirisz élő jelképe, termékenységisten volt az ókori Egyiptomban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
 
Római-kori átoktáblákat tártak fel Nagy-Britanniában
Az éghajlat befolyásolta a temetkezési szokásokat
Újabb egyiptomi piramisok?