Ahova nem teheted be a lábad… – 2. rész

Hiába is szeretnénk bejárni a Föld minden zugát, egyes helyek arról híresek, hogy csak kemény erőfeszítések árán, vagy semmiképpen sem tehetjük be a lábunkat a területükre. A The Explorer most néhány titkos, vagy éppen tiltott helyet gyűjtött össze.

Iszei Nagyszentély

Az Amateraszu Ómikami napistennek szentelt templom a maga nemében a legnagyobb Japánban. A több mint száz épületből álló komplexum két fő szentélye a Naikū (Belső szentély) és a Gekū (Külső szentély). A Szent Tükörnek helyt adó létesítmény a sintók egyik legfontosabb szentélye.

Tipp: Ahova nem teheted be a lábad… – 1. rész

A magas fakerítésekkel körülvett Iszei Nagyszentélyből a nyilvánosság számára csupán a nádtetők látványa marad; belépni ugyanis kizárólag olyan papoknak vagy papnőknek engedélyezett, akik a japán császári család leszármazottai. Azonban a környéken is bőven akad látnivaló: itt található az Ise-Shima Nemzeti Park és számos jelentős történelmi helyszín.

Moszkvai Metro-2

Az állítólagos titkos földalatti metróhálózat 50-200 métermélyen húzódik Moszkva alatt, s úgy tartják, sokkal hosszabb, mint közönséges társai. A szóbeszéd alapján létrehozásának ötlete Sztálintól származik, és a D-6 kódnevet kapta. Négy különböző vonalból áll, ezek a Kreml-t, a Nemzetbiztonsági Hivatalt, a Vnukovo-2 repteret, egy Ramenkiben található földalatti várost és egyéb stratégiai pontokat kötnek össze. A pletykák szerint a moszkvai védelmi minisztérium még ma is használja speciális projektjeinek kivitelezésekor. Létezését nem sikerült bizonyítani.

Pine Gap

A Pine Gap műholdas nyomkövető állomás mintegy 18 kilométerre délnyugatra fekszik az Ausztrália központjában található Alice Springs várostól, s az ország az Amerikai Egyesült Államokkal közösen üzemelteti. Gazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű: körülbelül 800 embert foglalkoztat. Úgy hírlik, a Pine Gap az Echelon kémhálózat legnagyobb létesítménye – érdekesség, hogy (példátlan módon) 5500 méterig még repülő sem emelkedhet fölé. Az állomás 1970-től működik, és az itt folyó kutatásokról nincsenek pontos adatok.

Tipp: Az ördög üveggolyói

Mezhgorye

Az Oroszországban, Baskíriában található zárt város mintegy 200 kilométerre fekszik Ufától, a Yamantaw hegy mellett. 1979-ben alapították, ekkor az Ufa-105, illetve a Beloretsk-16 neveket viselte; a város címet 1995-ben nyerte el, ekkortól él jelenlegi elnevezése is. A térségben állítólag egy, a vezetőség részére fenntartott bunker található, illetve élelmiszereket és más értékeket raktároztak el itt – a szóbeszéd szerint a helyen nukleáris fegyvereket is tartanak.

51-es körzet

Az 51-es körzet bejáratához közeledve

A Nevada déli részén, Las Vegastól 133 kilométerre található katonai bázist senkinek nem kell bemutatni. Az itt végzett szigorúan titkos projektek között szerepel a repülőgépek és fegyverek tesztelése, de a legtöbben elsőként az UFO-kutatásokra asszociálnak a hellyel kapcsolatban.

Tipp: Bizarr épületek a világ minden tájáról – 1. rész

Ez utóbbi elméletet természetesen még nem sikerült bizonyítani, ám a hatalmas titkolózás, mely a körzetet övezi, jó táptalajt ad mind a földönkívüliekkel kapcsolatos teóriák, mind az összeesküvés-elméletek terjedésének. A területen folyó állítólagos tevékenységek között szerepel a földönkívüli űrhajók és technológiák tanulmányozása, tárgyalás a földönkívüliekkel és az időjárás-irányítás kifejlesztése.

Forrás: Smashinglists
Főkép: Iszei Nagyszentély/Stephan Crasneanscki