- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Hogyan „másszák meg” a halak a vízeséseket?

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-18 @ 08:26 In Föld | No Comments

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy egy hawaii gébféle ugyanazt a módszert használja táplálkozásra, amellyel felkapaszkodik a vízesés szikláin.

A Sicyopterus stimpsoni gébfaj igencsak szívós állat: a növényekkel táplálkozó hal képes akár egy 100 méteres vízesés szikláján is felkapaszkodni – olvasható a LiveScience tudományos portálon [1]. Ez számára olyan távolság, mintha mi akarnánk egy maratoni távot lefutni – függőlegesen, árral szemben.

A hawaii nevén o’opu nopiliként is ismert gébféle a szigeten kifejezetten kedvelt állatnak számít: a helyiek úgy tartják, hogy ha a géb felmászik a vízesésen, a szerencse is követni fogja.

Tipp: Megnyílt a világ legnagyobb ócenáriuma [2]

A Sicyopterus stimpsoni növényekkel táplálkozik, amelyeket a szívókoronggá fejlődött szájával vesz fel a sziklákról. A Clemson Egyetem kutatói azt tanulmányozták, hogy ennek a módszernek van-e köze ahhoz, ahogy a géb felkapaszkodik a vízesésen.

[3]

Sicyopterus stimpsoni

A halfaj egyébként akár 18 centiméteresre is megnőhet, a sziklafalon pedig a hasán található szívókorong segítségével mászik fel – a kutatók megállapították azt is, hogy a mozgásban a szájának is segítő szerepe van. Ezért feltételezik, hogy az egyik módszer a másikból fejlődött ki, de hogy melyik volt előbb, még nem tudják.

A kutatás során a Clemson Egyetem tudósai Hawaiion befogtak egy csapat gébet, és akváriumban megfigyelték a táplálkozó és mászó módszereiket. Lefilmezték a két tevékenység közbeni állkapocsmozgást, és megállapították, hogy a géb ugyanúgy használja az állkapcsát mászás és evés közben.

Tipp: Rejtélyes víz alatti homokkörök [4]

„Ahhoz, hogy megtudjuk, melyik módszer fejlődött ki előbb, a Sicyopterus stimpsoni rokonait is meg kell vizsgálnunk” – magyarázta Richard Blob, az egyetem kutatója. A megfigyelés eredményeit a PLOS ONE tudományos folyóiratban [5] publikálták.


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2013/01/18/hogyan-masszak-meg-a-halak-a-vizeseseket/

URLs in this post:

[1] LiveScience tudományos portálon: http://www.livescience.com/25997-waterfall-climbing-fish-secret.html

[2] Megnyílt a világ legnagyobb ócenáriuma: http://explorerworld.hu/2012/12/05/megnyilt-a-vilag-legnagyobb-ocenariuma/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/fishnative_SicyopterHanawi_rs.jpg

[4] Rejtélyes víz alatti homokkörök: http://explorerworld.hu/2012/09/27/rejtelyes-viz-alatti-homokkorok/

[5] PLOS ONE tudományos folyóiratban: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0053274

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.