Munkára kész az angol kutatóállomás

Az új angol kutatóállomás, a Halley VI. elkészült, és várja, hogy elkezdhesse munkáját. A Halley VI. kiemelkedik a többi állomás közül, többek között azzal, hogy egy bárt és egy edzőtermet is tartalmaz.

Ahogy a régi Halley kutatóállomást használaton kívül helyezték, és elszállították a részeit az Antarktiszról, a Halley VI. rögtön átvette a helyét. Az angol állomás a Brunt-jégselfen található, és az 1957-es kezdés óta a hatodik ilyen jellegű épület a legdélibb földrészen.

Tipp: Téli kaland az Antarktiszon

A Halley állomások fennállásuk óta szolgáltatnak adatokat az időjárásról és a klímáról, sőt, az ózonlyuk 1985-ös felfedezésében is nagy szerepük volt – olvasható a BBC hírei között.

A Halley

Ezeken kívül tanulmányozzák még a Nap aktivitásának hatásait bolygónkra. A Halley VI. követni fogja elődeit a sorban, és ugyanezekről a jelenségekről készít majd méréseket.

Tipp: Élet lehet a jégbe zárt tóban

A kutatóállomással kapcsolatban a legkülönlegesebb az, ahogyan felszerelték: kívülről úgy néz ki, mintha egy űrbeli épület lenne, a nyolc kapszula közül pedig  hét a lakózóna, amelyben edzőterem és bár is található. Az egész rendszer hidraulikus lábakon áll, hogy a hószint emelkedésével fel lehessen emelni.

A kutatók azt remélik, hogy kisebb felújításokkal a Halley VI. 30-40 évig működhet.