- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Banff Hegyifilm Fesztivál – Budapesten!

Posted By The Explorer On 2013-04-03 @ 12:20 In Adventure | No Comments

A Banff Hegyifilm Fesztivál a világ legrangosabb és legelismertebb nemzetközi outdoor-sport filmfesztiválja, amelynek helyszíne a kanadai Banff városa, a káprázatos Banff Nemzeti Park központja. A fesztivál főszervezője a Banff Centre.

Az 1976 óta évente megrendezésre kerülő filmfesztiválra olyan, főleg rövidfilmeket nevezhetnek a készítőik, amelyek témája valamilyen extrém- vagy outdoorsport (hegymászás, freeride síelés, hegyikerékpározás, vadvízi és tengeri kajakozás, bázisugrás, stb.), de emellett gyakoriak a különleges helyszínekre vezető expedíciókat, távoli, egzotikus kultúrákat valamint bolygónk utolsó érintetlen vadonjait bemutató történetek is.

[1]

Az egyre nagyobb hangsúlyt kapó, adrenalindús produkciók mára már Radical Reels néven külön fesztiválon versenyeznek egymással.

Némely filmet lelkes amatőrök készítenek, némely mögött viszont professzionális stáb áll. Egy valami azonban összeköti a készítőket: az outdoorsportok szeretete, a természet és az emberi teljesítmények iránt érzett tisztelet valamint a legtöbb filmre jellemző ötletes, újszerű és olykor művészi látásmód.

[2]

A kanadai Banff Hegyifilm Fesztivál szakmai zsűrije 2012-ben több mint 300 filmből válogatott be mintegy 60 produkciót a döntőbe. A fesztiválfilmeket a 2012. október 27 – november 4. között zajló nagyszabású rendezvény keretében vetítették le Kanadában, zsűrizték, majd osztották ki a díjakat a filmek készítőinek.

Az ősszel megrendezett fesztivál filmjei ezután Banff World Tour néven világ körüli útra indultak, hogy Argentínától Izlandig, Dél-Afrikától Japánig minél többen láthassák az alkotásokat. Magyarországra – hosszú évek kimaradása után – a Baraka Utazási Iroda szervezésében jutnak el ismét a Banff Hegyifilm Fesztivál szenzációs filmjei.

Nézzen bele a Banff Hegyifilm Fesztivál filmelőzeteseibe:

 

 

 

 

 

 

A Banff Hegyifilm Fesztivál helyszíne a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház:
1088 Budapest, Rákóczi út 21.
Uránia Nemzeti Filmszínház [3]

Kapcsolódó anyagaink:

Erőss Zsolt a világ harmadik legmagasabb hegyére készül [4]
2200 kilométer síléceken az Antarktiszon! [5]
Téli hegymászás a Nanga Parbaton [6]

Banff.hu [7]

 

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/04/03/banff-hegyifilm-fesztival-budapesten/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/Banff_2.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/banff_3.jpg

[3] Uránia Nemzeti Filmszínház: http://www.urania-nf.hu/

[4] Erőss Zsolt a világ harmadik legmagasabb hegyére készül: http://explorerworld.hu/2013/03/27/eross-zsolt-a-vilag-harmadik-legmagasabb-hegyere-keszul/

[5] 2200 kilométer síléceken az Antarktiszon!: http://explorerworld.hu/2013/03/28/2200-kilometer-sileceken-az-antarktiszon/

[6] Téli hegymászás a Nanga Parbaton: http://explorerworld.hu/2013/02/04/teli-hegymaszas-a-nanga-parbaton/

[7] Banff.hu: http://www.banff.hu/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.