Uganda új utakon

Ugandában virágzik a „közösségi” turizmus, amely jelentősen elősegíti az ország fejlődését is. A 2011-ben induló projekt keretében a vállalkozó szellemű turisták ízelítőt kaphatnak a helyiek korábbi és jelenlegi mindennapjaikba.

Az odalátogatók szó szerint testközelből szemlélhetik meg az „őslakosok” korábbi vadászó életmódját és kultúrájuk sokszínűségét. A túrákat a helyi közösségek tapasztalt lakosai vezetik.


A fenti projekt Uganda számos területén már sikeresen működik, így a helyi guide segítségével egyszerűen becserkészhetők a hegyi gorillák Uganda délnyugati részén húzódó Mgahinga Nemzeti Parkban, vagy csodálatos perspektívából fotografálható a Virunga vulkán. Aki viszont kafferbivalyt fotózna, annak sem kell kétségbe esnie, hiszen e csodálatos nagyvadat könnyűszerrel „felhajtja” neki a tapasztalt hegyi vezető, miközben a csoport tagjainál hirtelen megemelkedik az adrenalin szint.


A guide, aki egyébként egy Batwa-vadász, részletesen megmutatja a turistáknak, hogyan vadásztak évekkel ezelőtt íjakkal a hatalmas állatokra, mielőtt a területet nemzeti parkká nyilvánították. Természetesen ma már nem lőnek le egy állatot sem, az egész „koreográfia” a turista-show része. Az itt élők eltökélten védik a nagy vadakat (hegyi gorilla, erdei elefántok, stb.) és az ökoszisztémát.


Óriási élmény jelent nyolc kilométer hosszan baktatni a Batwa Trail-en, és megfigyelni a természet különleges szépségeit – lelkendeznek a turisták.

Az „őslakosok” bemutatják a turistáknak azokat az apró, levelekből és gallyakból készített kunyhókat is, amelyekben korábban éltek. A túra végén pedig „búcsúzóul” a nők tradicionális táncot lejtenek.


Ugandában a Batwa Trail egyike a 25 már működő „közösségi” turizmus projekteknek.
A kezdeményezés 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy a turisták testközelből ismerhessék meg az ország különböző régióit és kultúráját. A turisták akár felkereshetnek tradicionális gyógyítókat, elsajátíthatják a szövés-, illetve az íjászat fortélyait, és kipróbálhatják az éjszakázást egy eredeti, ágakból, levelekből készített kunyhóban. A projekt évről-évre egyre sikeresebb.

képek: Mirco Lomoth, archív

Kapcsolódó anyagaink:
Véget ért a Nagy Afrika Expedíció második fázisa!