A híres kasmíri gyapjú okozhatja a hópárducok vesztét

A kasmír iránti globális kereslet megnövekedése fenyegeti a veszélyeztetett közép-ázsiai macskafélét egy új tanulmány szerint.

A háziasított kasmírkecskék száma Közép-Ázsia egyes részein az elmúlt húsz évben majdnem megháromszorozódott. Mongóliában 1990-ben még ötmillió állatot tartottak, számuk 2010-re azonban már a 14 milliót is elérte. A kecskék könnyen prédájává válnak a ragadozónak, mivel betolakodnak a hópárduc élőhelyére és kiszorítják természetes zsákmányállatait, az őshonos himalájai kék juhot (Pseudois nayaur) és a tatárantilopot (Saiga tatarica). A nyáj védelmében az ember által elpusztított védett állatok száma ezért látványosan megnőtt.

A kasmírgyapjú fontos megélhetési forrás Kínában és Tibetben is. A kasmírkecske bundája durvább tapintású felszőrből és finomszálú pehelyszőrből áll. Az utóbbit használják fel a gyapjú feldolgozása során. „A kasmíripar terjeszkedése kulcskérdéssé vált: egyrészt megélhetést biztosít a helyi pásztorok számára, másrészt viszont károsítja az ökoszisztémát.” – mondta Charudutt Mishra, a Snow Leopard Trust tudományos igazgatója és a Conversation Biology című tanulmány egyik szerzője. „A pásztorok, az ökológia és a globális piacok közötti kapcsolat jobb megértésével olyan nemzetközi szintű megállapodásokat vezethetünk be, amelyek hatékonyabban védik a biodiverzitást, miközben a helyi közösségek megélhetését is támogatják.” A BBC News-nak adott interjúban Charudutt Mishra azt is megemlítette, hogy a kasmírgyapjú feldolgozásának nagy hagyománya van, az iránta megnőtt globális kereslet azonban drámaian megnőtt az elmúlt húsz évben. „Szándékaink közé tartozik, hogy összehozzuk a kasmírtermelőket a piac vevőivel. Fel akarjuk hívni az emberek figyelmét arra, hogy olyan programra van szükség, ami megengedi a vad- és háziállatok egymás melletti létezését.”  - nyilatkozta a szakember.


A hópárduc (Uncia uncia) a veszélyeztetett fajok közé tartozik, 4-6 ezerre becsülik a vadon élő egyedek számát. Értékes szőrméje miatt már hosszú évek óta az orvvadászok célpontjává vált. A fajt a beltenyészet is fenyegeti, ezért az állatvédők a csökkenő populáció védelme és megerősítése érdekében a távoli területeken élő csoportok közötti átjárhatóságot is próbálják biztosítani. A Snow Leopard Trust a tudományt felhasználva elhivatott arra, hogy a hópárduc védelme érdekében forrásokat keressen hosszú távú és fenntartható programok kidolgozására. Az állatkertek is bekapcsolódnak a faj megmentésébe, mivel ezek a nagymacskák fogságban is könnyen szaporodnak. Magyarországon a Szegedi Vadasparkban, a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban és a Nyíregyházi Állatparkban láthatunk hópárducokat. Legutóbb 2012. május 30-án született három kölyök Szegeden.

Forrás: www.bbc.co.uk

Képek: bbc, nytimes, wallsave, iwallscreen

Kapcsolódó anyagaink:

Ázsia utolsó tigrisei: Dzsungel király nélkül!
Fehér tigrisek érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba
A kőszáli kecskék birodalmában – Gran Paradiso nemzeti park