- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -
Luca égő gyertyakoszorúval ébreszti a svédeket
Posted By Máté Viola On 2013-12-13 @ 12:43 In Éld át! | No Comments
A svéd főváros Djurgarden szigetén található Skanzen idén is várja látogatóit a január 6-ig nyitva tartó karácsonyi vásárban. Az ünnep fénypontjaként Luca énekkel ébreszti az embereket égő gyertyakoszorúval a fején.
A Luca fesztivált egész Svédországban megrendezik. A Skanzenban található Seglora templomban ilyenkor körmenetet és koncertet szerveznek. A fiatalokból álló lánykórus tagjai hófehér köpenyben, cipő nélkül hófehér zokniban vonulnak végig a padsorok között. Élükön Luca vezeti őket kezében fehér égő gyertyával, fején pedig égő gyertyakoszorúval. A hagyomány szerint Luca a téli napforduló előhírnökeként hozza el a világosságot az emberek otthonaiba, és fénnyel, énekkel ébreszti a svédeket. A régi naptár szerint ugyanis december 13-án volt az év leghosszabb éjjele. A Luca név a lux szóból ered, amely magyarul fényt jelent.
A stockholmi Skanzen volt a világon az első szabadtéri néprajzi múzeum, amely a 19. század végén nyitotta meg kapuit. A harminc hektár nagyságú területen százötven épületet állítottak fel, amelyek mind különböző korokból és Svédország különböző területeiről származnak. A lakóházakon kívül többek között patikát, kovácsműhelyt, postahivatalt, üvegfújót, templomot és pékséget is találhatunk. Mindegyik egy letűnt kor mindennapjaiba enged bepillantást, és azt a kultúrát hivatott megmenteni az utókor számára, amely az ipari forradalom kirobbanása után kezdett eltűnni.
Hagyományos karácsonyi vásárt 1903-ban kezdtek el szervezni a Skanzen területén. A tradícionális jelleg azonban nem csak a színhelyet szolgáltató épületekre vonatkozik. A vásárban csak olyan ételeket ehetünk, amelyeket száz évvel ezelőtt is megkóstolhattunk volna. A rénszarvaskolbászon, kecskesajton, kovásztalan kenyéren és erdei bogyós gyümölcsökből készült forró italon, a Glögön kívül a legérdekesebb étel a vízből, lisztből és szalonnából készült palacsintaszerű lepény, amelyet faszénen sütnek ki a szalonna zsírjában, és elsősorban a téli hidegben fizikai munkát végző férfiak fogyasztották.
A hagyományok megőrzését és azok bemutatását olyan komolyan veszik a svédek, hogy a vásári árusok és a lakóházakban, épületekben dolgozók is mind a régmúlt ruháit viselik. Nem láthatunk sehol manapság igen elterjedt gázmelegítőket, helyette itt-ott tűzrakóhelyek gondoskodnak arról, hogy a turisták a téli hidegben felmelegedjenek. Az embernek olyan szürreális érzése támadhat, mintha a múltba csöppenne vissza. Megismerkedhetünk a kovácsmesterség rejtelmeivel és a házi sörfőzés egyes lépéseivel is. A karácsonyi sörfőzésnek itt nagy hagyományai vannak: az általában szegfűszeggel ízesített nedű Svédország szerte megtalálható a különböző sörházak Julöl kínálatában.
Képek: prince.org, mynewsdesk.com, globalcool.org, azhfoto.blogspot.com
Kapcsolódó anyagunk:
Különleges karácsonyi hangulat Salzburgban [4]
Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu
URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/12/13/luca-ego-gyertyakoszoruval-ebreszti-a-svedeket/
URLs in this post:
[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/12/skanzen1.jpg
[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/12/skanzen2.jpg
[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/12/skanzen3.jpg
[4] Különleges karácsonyi hangulat Salzburgban: http://explorerworld.hu/2013/12/12/kulonleges-karacsonyi-hangulat-salzburgban/
Click here to print.
Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.