Állati olimpia

A 2012-es nyári olimpiai játékok tiszteletére megkerestük azokat az állatokat, amelyek versenyre kelhetnek a legjobb sportolókkal a különböző sportágakban.

200 méteres síkfutás

A gepárd képes akár 113 km/ órás sebességgel futni. A képen látható nagymacska egy Thomson-gazella üldözése közben is nagy valószínűséggel ilyen sebességgel halad. A szupergyors faj Smithsonian Nemzeti Parkban született két új tagját, egy hímet és egy nőstényt a leggyorsabb amerikai női és férfi futókról nevezik el, akik 100 méteres sprintben már bizonyítottak az olimpián. A kis nőstény gepárd lehetséges nevei: Carmelita, Tianna és Allyson, a hím kölyöké: Justin, Tyson és Ryan.

Vitorlázás

A vitorláshal 109,5 km/ órás sebességgel is tud úszni, ami lehetővé tenné, hogy jó eredménnyel végighasítsanak az olimpiai vitorlázó versenyen vitorlás hajó nélkül is. A halnak igazából van „vitorlának” is nevezhető hátúszója, amelyet általában testhez simulva, lehajtott pozícióban tart. Csak akkor emeli fel, ha veszélyben érzi magát, vagy izgatott, ilyenkor ugyanis nagyobbnak néz ki. A halak, cápák és tengeri emlősök olyan tehetséges úszók, hogy még az olimpiai versenyzők is a mozdulataikat tanulmányozzák, és olyan úszóruhát hordanak, amelyek ezeknek az állatoknak a testszerkezetét modellezik. Rajat Mittal, a Johns Hopkins Egyetem professzora az olimpiai atlétákkal dolgozva delfinek mozgása alapján kutatja a tökéletes úszás mechanikáját.

Labdarúgás

Az észak-afrikai struccnál kevés jobb focista van. Ezek a 156 kilogrammos madarak bár repülni képtelenek, egyetlen rúgásuk akár egy ember halálát is okozhatja. Ez a leggyorsabban futó madár a szárazföldön, 72,5 km/ órás sebességgel. Ha a madarak tudnának terepsportokat játszani Harry Potter-módra a levegőben, csapatalkotás szempontjából a vadászsólyom lenne a legjobb választás, ugyanis több mint 322 km/ órás sebességgel képes a föld felé zuhanni.

Súlyemelés

Az orrszarvúbogár saját tömegének 850-szeresét is képes felemelni. Ha arányosan összevetjük az erejét más állatokéval, az összes versenytársát, legyen az állat vagy rovar, képes lenne megölni.

400 méteres gyorsúszás

A dall-delfin 56,4 km/ órás sebességgel képes úszni. Ezzel az eredménnyel a leggyorsabb vízi emlős a világon a Smithsonian Nemzeti Park szerint. Az állat majdhogynem hiperaktívnak mondható, az egyetlen delfinfaj, amely verseng azért, hogy a csónakok orrvizében úszhasson, de gyorsan elveszíti érdeklődését, ha azok 20 km/ órás sebességnél lassabban haladnak.

Lovaglás

A lovak parazitái, a legyek talán nem a legszebbek, de a lovaglás olimpiai versenyszámában biztos, hogy ők nyernek az emberekkel szemben. Ezek a kullancslegyek belemélyesztik késszerű állkapcsukat a lovakba és más állatok bőrébe azért, hogy így könnyen ki tudják szívni a vérüket.

Távolugrás

Az evezőlábú rákot az állatvilág legjobb ugrói között tartják számon. A kenguruknál és a békáknál is nagyobb izomerővel tud ugrani. Villámgyors menekülési reakciót fejlesztett ki a halak támadása ellen. Másodpercenként képes akár testhossza 500-szorosát is megugrani, miután csápjaival érzékelte az víz áramlásának változását.

Birkózás

Egy emberi birkózó valószínűleg palacsintaként végezné, ha megpróbálna kiállni egy jegesmedve ellen. A 682 kilós jegesmedvék körében igen népszerű a játékból történő birkózás, így a sok gyakorlásnak köszönhetően elég jól megy nekik ez a sport. A valódi harc a párzási időszakban történik, az intenzív küzdelemben sok sebet és kitört fogat okozhatnak egymásnak az ellenfelek.

Vívás

Mint a vívók, a homárok is gyakran használják az ollóikat az egymás elleni harcban. Ez az oka annak, hogy a halpiacokon gyakran összekötik egy gumiszalaggal az akváriumokban tartott homárok ollóit.

Sportlövészet

A bűzösborz ugyan nem golyóval lő, de képes elképesztően büdös váladékát akár 4 méterre elspriccelni, és kiválóan tud célozni, legtöbbször az ellenfél szemére. Még ha ezzel az emberi lövészek eredményét nem is tudja felülmúlni, biztos, hogy ő kerül ki nyertesen a mezőnyből, mert egyetlen lövése elég a teljes pálya kiürítésére.

 Forrás: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
A kaszáspók a legmérgezőbb?
A cápáknak nincs szükségük fogkrémre 
Még nagyobb veszélyben a trópusi biodiverzitás