- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Pásztorok építhették Stonehenge-et

Posted By The Explorer On 2012-09-11 @ 10:00 In History | No Comments

Pásztorok, nem pedig földművesek építhették Stonehenge-et – állítja két brit kutató, akik tanulmányukat az Antiquity szeptemberi számában tették közzé.

Stonehenge építői nomád életmódot folytathattak, és étrendjükben a hús dominált. Bár a földművelés körülbelül hatezer éve honosodott meg a brit szigeteken, a növénytermesztés visszaszorult és az állattartás vált elsődlegessé abban az időszakban, amikor Stonehenge-et és a többi masszív kőépítményt emelték.

Mint Chris Stevens és Dorian Fuller archeobotanikusok tanulmányukban kifejtik, a növénytermesztés abban az időszakban honosodott meg, amikor a brit szigetek időjárása enyhe és csapadékos volt, ekkor terjedt el például a tönkebúza, az árpa, a szőlő. Kezdetben a földműveléssel párhuzamosan fennmaradt a vadon termő gyümölcsök, bogyók, diófélék gyűjtögetése, és korlátozott mértékben terjedt el az állattenyésztés. Stonehenge építésének idejére, 5300 évvel ezelőtt azonban az éghajlat váratlanul szárazra és hűvösre fordult, ösztönözve a szarvasmarha-, birka- és sertéstenyésztést.

Háromezerötszáz évvel ezelőtt ismét enyhébbé vált az időjárás, így a bronzkorban a földművelés visszanyerte dominanciáját és a népesség villámgyorsan felhagyott a nomád életmóddal.

Az archeobotanikusok szerint a nomád életmódot folytató pásztorok számára Stonehenge és a hozzá hasonló megalitikus építmények gyülekezőhelyként szolgáltak. A földművelésről állattartásra történő váltást kísérő kőépítmények megjelenése az adott időszakban megfigyelhető volt Afrika és Ázsia némely térségében is.

“A szétszórt, folyamatosan úton lévő, kis létszámú csoportok számára fontosak voltak a rendszeres találkozások. A rituális ünnepségek alkalmával egyeztek meg a szövetségeket megalapozó házasságokról, de a találkozók módot adtak a nyájak pároztatására is, hogy javítsák az állatállományt. Ilyen helyszíneken könnyűszerrel mozgósíthatták a résztvevőket nagyszabású építési projektek megvalósítására is” – magyarázta Dorian Fuller, a University College London kutatója.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Járd be otthonról a világ legszebb tájait! [1]
A legfrissebb Stonehenge-elmélet: az egységesség szimbóluma a kőkör
Auditív illúzió alapján épült a Stonehenge?
Járd körbe a Stonehenge-t! [2]
Tudjuk, honnan jöttek Stonehenge kövei [3]
Napkultusz helyszíne lehetett Stonehenge [4]


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2012/09/11/pasztorok-epithettek-stonehenge-et/

URLs in this post:

[1] Járd be otthonról a világ legszebb tájait!: http://explorerworld.hu/2012/07/20/jard-be-otthonrol-a-vilag-legszebb-tajait/

[2] Járd körbe a Stonehenge-t!: http://explorerworld.hu/2012/01/28/jard-korbe-a-stonehenge-t/

[3] Tudjuk, honnan jöttek Stonehenge kövei: http://explorerworld.hu/2012/01/04/tudjuk-honnan-jottek-stonehenge-kovei/

[4] Napkultusz helyszíne lehetett Stonehenge: http://explorerworld.hu/2012/06/24/a-legfrissebb-stonehenge-elmelet-az-egysegesseg-szimboluma-az-osi-kokor/Napkultusz%20helysz%C3%ADne%20lehetett%20Stonehenge

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.