Kukacok világítanak egy új-zélandi barlangban

Különös látványosság található Új-Zéland északi szigetének barlangjaiban. Az Arachnocampa luminosa nevű légyféle lárvája pompás fényt bocsát ki, ami az emberben a csillagos ég illúzióját kelti.

Hamiltontól délnyugat felé található a Waitomo-mészkőbarlang, ahol a „szokásos” cseppkőformációkat is láthatjuk. Egy ilyen földalatti képződmény hatalmas magasságaival és mélységeivel már önmagában is lenyűgöző élményt nyújt, érdekes mészkőképződményei azonban még érdekesebb élővilágnak adnak otthont.

A hely igazi különlegességét azonban nem a cseppkövekben, hanem egy sokkal rejtettebb látnivalóban találjuk. A Waitomo-barlang alatt található ugyanis egy másik barlang, ahová csak egy földalatti folyón keresztül lehet eljutni körülbelül 20-fős csónakok segítségével. A folyót Styxnek hívják, az ókori görög mondák alapján. A mitológiai Styx az élők és holtak birodalmát választja el, és 9 kanyarulattal fut az alvilág legmélyére, egészen Hádész palotájáig.

Az egyedülálló termet, melybe lejutunk, Glowworm-barlangnak hívják. Az elnevezés megtévesztő módon szentjánosbogarak jelenlétére utal. A csillagos égbolt-szerű világítást azonban egy Arachnocampa luminosa nevű légyfaj ragadozó lárvája adja, amely a kékes fény kibocsátásával próbálja odacsalogatni a zsákmányt, vagyis a barlangba tévedt rovarokat.

Világító technikáját biolumineszcenciának nevezik. A lárva a hüvelyből 15-20 zsinórt enged le – a pókokhoz hasonlóan – azért, hogy az általa kibocsátott fény felé szálló rovarok ezekbe a ragadós szálakba akadjanak. A 10-16 cm hosszú fonalak segítségével néhány másodperc alatt könnyedén fel tudja húzni a zsákmányt. A lárva néhány hónap után bebábozódik, majd 12 napos bábállapot után előbújik a légy, amelynek élettartama 36-48 óra. A Szentjánosbogár-barlang kb. 30 méter hosszú és 12 méter széles, a boltozatai hozzávetőlegesen 5 méter magasak. Itt található a legtöbb a különlegesen világító légylárvából, amelyek egyedülálló látványt biztosítanak az idelátogatók számára.

 Forrás: waitomo.com

Kapcsolódó cikkek:
Háromezer éves hajítódárdát találtak Németországban
Védelmet kap Dorset megye egyedülálló tengeri élővilága
Tűzördögöt filmeztek le Ausztráliában