Álpókot eszkábál az apró nyolclábú, hogy elijessze a betolakodókat

Saját magához képest óriási álpókot készít hálójára az a kis nyolclábú, amelyet kutatók nemrég fedeztek fel az Amazonas őserdejében. Az apró pók valószínűleg egy új fajt képvisel.

A kutatók nemrég akadtak rá erre a különös pókra, amely valószínűleg a Cyclosa fajhoz tartozik – a Cyclosákra amúgy is jellemző ez az elterelő hadművelet, olvasható a Popular Science tudományos weboldalon.

Az apró amazonasi nyolclábú rovarmaradványokból, gallyakból, szemétből és levelekből „gyúrja össze” az álpókot, amelynek az a célja, hogy elterelje a ragadozók figyelmét a valódi, jóval kisebb állatról.

Tipp: Lebomló chipek pókhálóból?

A Cyclosa fajhoz tartozó pókokra egyébként is jellemző, hogy hasonló módon tévesszék meg a rájuk veszélyes élőlényeket, de álcájuk többnyire nem ennyire részletes, nem hasonlít ilyen mértékben egy pókra.

“Még soha nem láttam ehhez hasonlót” – nyilatkozta Phil Torres biológus, aki idén szeptemberben akadt rá a különös állatra. -”Jelenleg fotókat készítünk róla és összehasonlítjuk más fajokkal, hogy kiderüljön, valóban új fajról van-e szó. Ha igen, akkor természetesen rólam nevezzük majd el” – adta hozzá egy kacsintással kísérve.

A pók a jelek szerint nagyon ügyesen utánozza fajtája felépítését: messziről akár az emberi szem is póknak nézhetné a szemétből és rovarmaradványokból eszkábált kupacot. Az új Cyclosa általában azt is eltalálja, hány lábat kell készítenie az elterelő “bábunak”, de néha a nyolc helyett csupán négy vagy hat lábat sikerül hozzáillesztenie.

Tipp: A kaszáspók a legmérgezőbb?

A kutatók a Tambopata Kutatóközpont közelében akadtak rá a kreatív nyolclábúra, jelenleg vizsgálják, hogy biztosak lehessenek benne: valóban új fajról van szó.

Fotók: Phil Torres