Sivatagi napelem

Algéria is felismerte, hogy az ország fejlődéséhez elengedhetetlenül szükség van az új energiaforrások megfelelő hasznosítására.

Az országban jelenleg a napenergetikai fejlesztések kerülnek előtérbe. Az is nyilvánvaló, hogy ehhez a programhoz a nomád lakosságot meg kell nyernie a kormányzatnak. Ennek érdekében a közelmúltban több mint 300 összeszerelhető napelemes rendszert kaptak az ország egyik járásában élő, tevetartással foglalkozó nomádok. Az észak-afrikai államban csaknem három éve létezik az elmaradott vidékek fejlesztésére vonatkozó napelemes infrastruktúra kormányzati terve.


Az eszköz egy lényegében három elemből összeszerelhető rendszer. Megfelelő huzalokkal kiegészítve egy zselés akkumulátorból, egy napfényt begyűjtő elemből, továbbá egy áramátalakító dobozból áll. Az ötletes megoldás legfontosabb ismérve, hogy bárhova elhelyezhetők a felsorolt darabok, a lényeg, hogy a feltöltött akkumulátorból sokféle felhasználásra (világításhoz, munkavégzéshez, sőt akár egy számítógép működtetéséhez) termeljenek áramot. Mindezzel megkönnyítik a sivatagban élők helyzetét. Nem kizárt az sem, hogy a tevéket is belevonják a projectbe.

Kép: archív

Kapcsolódó anyagok:

A Solar Impulse átszeli Amerikát
7 újítás, ami jobbá teszi a jövőnket
Tavas-füves vidékből vált sivatagossá Észak-Afrika