Repülő napelem Észak-Amerika felett

A mindössze egy kisautó súlyával egyenlő együléses légi jármű csütörtök hajnalban, emelkedett a magasba a Moffett Field repülőtérről, fedélzetén Bertrand Piccard svájci pilótával, aki a projekt társalapítójával, a szintén pilóta André Boschberggel fogja váltani egymást az akár két hónapig is eltartó út során. A napelemes repülőgép technikailag képes lenne leszállás nélkül is megtenni az 5000 kilométeres távolságot, de a 70 kilométeres átlagsebességgel erre több napra lenne szüksége, és mivel csak egy pilóta vezetheti a szerkezetet, biztonsági okokból öt szakaszban teszi meg az utat. Első állomására, az arizonai Phoenixba, várhatóan helyi idő szerint szombaton kora hajnalban érkezik meg. Későbbi tervek szerint leszáll Dallasban, St. Louisban és a fővárosban, Washington D.C.-ben is, mielőtt megérkezne végcéljára, a New York-i John F. Kennedy repülőtérre. Az új találmány és annak vezetői minden állomáshelyen 7-10 napot töltenek, hogy a helyi nagyközönség megismerhesse az innovációt. A találmány a Schindler svájci liftgyár mérnöki és a Solvay belga vegyipari konszern kutatási segítségével készült.

A napenergián kívül semmilyen más energiaforrást nem használó légi jármű elsőként 2009-ben emelkedett a magasba, 2010-ben tett meg első ízben megszakítás nélkül 26 órát, bizonyítva, hogy képes elég energiát gyűjteni az éjszakai repüléshez is. 2011-ben Belgium és Franciaország között megtette az első nemzetközi utat, tavaly pedig első transzkontinentális útját úgy, hogy Madridból a marokkói Rabatba repült.

A Solar Impulse valójában csak kísérleti példánya egy másik, jobb napelemes repülőgépnek, amellyel a projekt alapítói, a jelenleg is a fedélzeten tartózkodó pilóták 2015-ben az egész Földet körbe akarják repülni. Az egyre hosszabb napelemes repülés célja, hogy szerte a világban támogatókat gyűjtsenek a környezetkímélő energiaforrásoknak, így a napenergiának.

Képek: archív

Kapcsolódó anyagok:

Leonardo da Vinci először próbálta ki a maga által készített repülőszerkezetét
Mégsem a Wright fivérek repültek elsőként?
A Solar Impulse átszeli Amerikát