Furcsa felfedezések a Google Earth-ön

Biztosan sokan böngésztétek már a Google Earth műholdas térképeit. Otthonról, a fotelből lépkedhetünk New York utcáin, kutathatjuk a Himalája hegyvonulatait vagy végigpásztázhatjuk a Szaharát – a nézelődés közben azonban néha különös tájakra téved az ember.

1. Véres tó Irakban

Körbejárta az internetes portálokat egy fotó, amelyen az iraki Sadr City külvárosában néhány teljesen átlagos tó között egy vérvörös színű állóvíz piroslott. Hivatalos magyarázat nem volt a jelenségre, de számos elmélet született arról, hogy a víznek miért lett piros a színe: a környezetszennyezéstől az algákon keresztül a különböző geológiai jelenségekig húzódik a skála, sőt, többen úgy gondolják, hogy a városi vágóhidak vérkészletét is ide eresztik. Egy biztos: a legújabb Google Earth szoftverben már nyoma sincs a vörös tónak. (Koordináták: 33.396157° É, 44.486926° K)

 

2. A repülőtemető

Ez a vadregényes arizonai légvédelmi bázis az a hely, ahova az amerikai repülők meghalni járnak. Bár a nyilvánosság előtt lezárt a terület, a Google Earth-ön tisztán látszik a számtalan, szolgálatból kivont katonai repülőgép, amelyek nagy része gyakorlatilag a II. világháború vége óta itt pihen. A roncstemetőt használta fel egyébként Tom Petty rockzenész egyik videoklipje helyszínéül is. (Koordináták: 32 08’59.96″ É, 110 50’09.03″ NY)

 

3. Hamad

Hamad Abu-Dzabi egyik legbefolyásosabb családjának sarja – ezzel pedig nem is szerénykedik. Homokba vésette ugyanis a nevét az egyik tulajdonában lévő szigeten, a Futaisin, méghozzá olyan hatalmas betűkkel, hogy a műholdképeken is könnyedén látszik az írás. A betűk majdnem egy kilométer magasak, az írás pedig több mint három kilométer hosszan terül el a sziget partján. Általában persze a homokba rajzolt betűket elmosná a víz, ezúttal azonban olyan nagyok és mélyek a betűk, hogy csatornákként szolgálnak a dagály számára. (Koordináták: 24 20’27.75’’ É, 54 20’28.84’’ K)

 

4. Elefántátvonulás

Ha van valami, amire az ember a Google Earth pásztázása közben nem számít, az az, hogy egy elefántcsordát lát rohangálni a szavannán. Az egyik afrikai, nagy felbontású műholdképen azonban még ez sem lehetetlen: a program megörökítette nekünk, ahogy a csádi legelőkön egy csapat elefánt baktat egymás mellett a fűben. Még kiselefántokat is láthatunk. (Koordináták: 10.903497 É, 19.93229 K)

 

5. Kína titokzatos kémvonalai

Korábban már beszámoltunk a Kína területén talált furcsa krikszkrakszokról: akkoriban sokan úgy gondolták, hogy a földönkívüliek szeretnének nekünk üzenni a rejtélyes alakzatok segítségével. Később persze kiderült, hogy az UFO-kolóniának ehhez semmi köze – az igazság azonban majdnem ugyanennyire izgalmas. Kína ugyanis szupertitkos kémműholdjai beállítására használja a furcsa rajzokat. (Koordináták: 40 27’03.77’’ É, 93 44’44.00’’ K)

 

6. Hajóroncsok

Az S.S. Jassim, egy bolíviai teherszállító hajó 2003-ban süllyedt el Szudán partjainál. 81 méteres hosszával ma ez az egyik legnagyobb olyan hajóroncs, amely a Google Earth-ön is látszik. (Koordináták: 19° 38′ 46.00″ É, 37° 17′ 42.00″ K)

Forrás: Lifes’ Little Mysteries
Fotók: Google 

Kapcsolódó cikkek:
Megoldódott a Góbi-sivatag különös alakzatainak rejtélye
Amazónia elveszett világa
Az óceánok mélyére is betör a Google
Rejtélyes kőalakzatokat fedeztek fel Jordániában